Как можете да помогнете сами на себе си, когато ви обземе безпокойство

Днешният модерен живот е наситен с множество вредни за нас неща - облъчване от телефони, компютри и т.н., хранене на крак, постоянно бързане и малко движение. Всички тези неща водят до засилени нива на стреса, а това пък, от своя страна, може да доведе до пристъпи на тревожност и силно притеснение от време на време.

Те са нещо напълно нормално и всичко е наред, поне докато тези пристъпи не се превърнат в нещо хронично като обсесивно-компулсивно разстройство или някаква социална фобия, които могат да навредят на социалния ви живот.

Ние сами можем да блокираме тези пристъпи, ако знаем как и ако проявим достатъчно воля. От tialoto.bg подбира няколко добри съвета как да се избавим от пристъпите на паника от книгата на Даниел Смит A Monkey Mind, посветена на неговата битка със собствените му страхове и демони.

Самият Смит дълго време е страдал от пристъпи на паника, които го карали да се крие в мъжката тоалетна на офиса на всеки 30 минути. Те му коствали много неща, включително и любовта на живота му, но в крайна сметка той успял да се справи с тях

Ето какви съвети дава той, когато почувстваме пристъпи на паника:

Определете какво точно ви тревожи

Когато усетите пристъпите на паника, през главата ми минават множество мисли какво може да я е предизвикало. Открийте за себе си коя е основната причина за това безпокойство и дали наистина причината си заслужава толкова сериозни притеснения. Понякога нещата изглеждат толкова драматично само в главите ни.

Виж още: Всеки пети българин страда от страхова невроза

Започнете някаква физическа активност

Физическите действия може да ви помогнат да прогоните налегналите ви тревоги. Малко физически упражнения могат да подействат благотворно на психичното здраве на човек. Според учените спортът като цяло помага на мозъка да се справи по-добре със стреса. Хората, които се занимават с редовни енергични дейности, са с 25% по-ниска рискова група от развитие на тревожно разстройство и депресия.

Поемете си дълбоко въздух

Дълбокото дишане помага за успокояването. Бавните дълбоки вдишвания забавят сърдечния ритъм и ни помагат да се концентрираме. Когато ни обземе паника, добре е да се концентрирате върху дишането си, поемайки дълбоко въздух - това може да ви помогне да възстановите баланса на тялото си и да се успокоите. Когато тялото е неспокойно, балансът на кислород и въглероден диоксид се нарушава.

Упражнете самоконтрол

Един от ключовете умът ви да е здрав и спокоен е да му наложите дисциплина. Опитайте да се измъкнете от изтощителните мисли, наложете си да се съсредоточите върху нещо по-приятно, успокояващо или върху работата, която имат да свършите. Друг метод за тренировка на ума е да медитирате или да отидете на когнитивна поведенческа терапия.

Виж още: Песимизмът остава най-силната ни черта

Отпуснете чувството си за хумор

Човешкият ум има своите механизми за охлаждане и един от тях е чувството за хумор. За да победите паниката, трябва да станете по-безгрижни като цяло. Хуморът ще ви помогне да се отпуснете и да осъзнаете, че паниката е напълно безполезна, зла сила и че нищо не е "на живот и смърт". Така че следващият път, когато някой се опита да ви "натика в ъгъла", вие се засмейте в отбрана. Това ще ви облекчи и ще сте по-склонни да преглътнете ситуацията без излишни притеснения.