Има куп алтернативи на познатите ни висококалорични храни с не по-лоши вкусови качества.

Винаги може да ни е от полза да преразгледаме още веднъж дневното си меню, като този път спазваме някои съвети, които не само ще намалят калориите в храната, но и ще ни помогнат, ако искаме да отслабнем, съветват колегите от Zdrave.bg.

1. Ползвайте тигани, тави и тенджери с незалепващо покритие, за да приготвяте вашите ястия, ордьоври и дори супи. Този тип покритие е една от иновациите в готвенето, променили го завинаги в здравословна насока. Ако готвите с такъв тиган например, не е необходимо да използвате олио, а вместо него може да добавите малко вода, вино за готвене или сок.

2. Печете, варете или задушавайте вместо да пържите в мазнина. Пържената храна е не само по-мазна, но и по-калорична.

Виж още: Няколко прости правила при отслабване

3. Ограничете някои продукти.Намалете количеството на мазнини и/или захар в рецептите. Например заместете половината олио с плодов сок, за да се получи също толкова вкусен кекс или курабийки. Използвайте по-малко захар - вместо нея добавете към сладкиша сушени плодове.

4. Не поливайте месото с мазнина при печене.Успешно може да я заменим със зеленчуков бульон, бяло вино или портокалов сок. Разбира се, целта е по този начин да се ограничи консумацията на наситени и транс мазнини.

5. Купувайте най-крехкото месо, като преди готвене отстранете видимите мазнини. Прекрасен избор са пилешките и пуешките гърди.

Виж още: Още 12 съвета как да влезете във форма

6. Консумирайте нискомаслени и обезмаслени млечни продукти като прясно и кисело мляко, сирене и сметана. Обезмасленото сгъстено мляко е прекрасен заместител на пълномаслената сметана при приготвянето на сосове, сладоледи и разбира се чай и кафе.

7. Шоколадът без съмнение е най-вече храна за душата, но за съжаление той е и доста калоричен продукт. Ако го обичате и не искате да се лишавате от този вкус, може поне отчасти да замените калоричния шоколад с какао.

Виж още: Ефективна и лесна диета

8. При готвене на яйца просто заменете едно цяло яйце с два белтъка, тъй като по-голямата част от мазнините, холестеролът и калориите са концентрирани в жълтъка.

9. Направете порциите по-малки. Психиката на днешния човек е доста изкривена – той смята, че колкото едно нещо е по-голямо, толкова то е по-хубаво. Това въобще не е така, поне що се отнася до фигурата ни. Затова: използвайте по-малки чинии и разделяйте сладкишите и ястията на повече порции.

Виж още: Седем начина да влезем отново във форма