Онези моменти, когато просто не можем да си позволим да спим

Само един живот не стига да свършим всичко това, което искаме и още по-малко, всичко това, което ни се налага да вършим. В ежедневието си имаме толкова много задължения и интересни неща за правене, че буквално не ни стига времето за всичко, защото все пак трябва и да спим.

Сънят е изключително важна част от нашето ежедневие. При недостатъчно сън организмът ни не може да осмисли цялата информация, която е поел, ставаме разсеяни, раздразнителни и допускаме повече грешки. При по-сериозно недоспиване може вече да има опасност за самото ни здраве. 

Все пак има моменти, в които времето наистина не стига и сънят минава на заден план. Случва се просто да ни се наложи да изтормозим организма си и да не спим повече от денонощие или просто да не сме си доспали. Имаме да напишем курсова работа за университета, а времето не стига, трябва да предадем проект за работа, имаме спешна работа, която не търпи отлагане... Възможностите са много. В такива моменти се налага да ползваме всички хитрости, които могат да бъдат измислени в името на това да извлечем максимума от тялото си и да го заставим все пак да работи.

За част от предложенията, които ви даваме тук, не може да се каже, че са полезни за организма. Въпреки това, ако не злоупотребяваме с тях, а ни трябват само за еднократно будуване, не вредят и може да ни помогнат да прекараме известен период без сън. Важното е, след като свършим работата, която е належаща, да се наспим и да възстановим тялото си.

- Кратки дрямки
Кратките дрямки са това, което са пет минути на зарядно за умиращата батерия на телефона ни. От 5 до 15 минутни дрямки могат да ни доснесат огромно облекчение през целия ден. Ако сме на работа, просто отиваме някъде, където знаем, че ще сме сами за поне малко и се оставяме на кратко пътешествие в страната на чудесата. Ще ни помогне да издържим поне до края на работния ден.

- Хидратирайте се
Приемането на много течности в момент на напрежение за организма е изключително важно. Чашата студена вода, освен че ще ни ободри леко, ще възстанови баланса на течностите в тялото ни и ще ни даде по-здрава основа за деня.

- Спрете работа за пет минути
Колкото и обемна да е, колкото и важна да е една работа, пет минути няма да повлияят особено. Кратката почивка на всеки час не само ще ни даде малкото сили, от които се нуждаем, за да продължим борбата.

Виж още: Шест начина да преборим постоянната умора

- Кофеин
Едва ли има смисъл да обясняваме. Кофеинът във всичките му форми понякога върши чудеса, но не бива да се осланяме само на него.

- Физическа активност
Колкото и да ни се спи, малко физическа активност може да ни влее свежи сили, за да продължим деня си. Няколко упражнения за раздвижване могат да "кажат" на организма ни, че не му се спи чак толкова и да ни дадат малко енергия, с която да продължим будуването.

- Разговори
Разговорите стимулират ума ни и го разбуждат (освен, когато вече сме в крайна фаза, но тогава съвсем нищо не може да ни помогне в борбата със съня).

Виж още: Какво не знаем за съня

- Заобиколете се от синя светлина
Синята светлина, идваща от екрана на компютъра, таблета, смартфона и т.н. стимулира организма ни да си мисли, че е ден. Синята светлина е типична за светлата част от денонощието и клетки вътре в зеницата ни сигнализират на организма, че когато има такава светлина, е време за будуване. Това може само по себе си да не е достатъчно да ни разбуди, но определено ще има някакъв благотворен ефект в общата битка с Морфей.

- Шумна музика.
Когато съседите я пускат, определено ни пречи да заспим. Когато ние си я пуснем сами, не чак толкова. Въпреки това шумната музика ще ни разбуди достатъчно, за да се съсредоточим връху това, което имаме за правене.

- Енфие
Тютюн на прах, който се вшмърква през носа. В миналото е било много скъпа и рядка стока и само благородниците са могли да си го позволят, но в днешно време е лесно достъпно и интересът към него е много по-малък. Енфието не уврежда белите дробове и не внася катрани в тялото. Ако е със ментов аромат, то действа силно ободряващо и разбуждащо.