Жънем малко и скъпа пшеница, но хлябът няма да поскъпва.

Общо 357 000 дка с пшеница, ечемик, лозя, зеленчуци и овошки са засегнати от поройните дъждове и градушки, съобщи министърът на земеделието проф. Димитър Греков, цитиран от agronovinite.com.

Най-силно са пострадали районите на Враца, Монтана и Видин. Министърът уточни, че не всички от тези площи са напълно пострадали, в голяма част от тях има само полегнали посеви.

"Да този момент областните дирекции "Земеделие" продължават да обикалят по места и да съставят констативни протоколи. След като в края на месец септември бъдат уточнени окончателните данни за пропадналите площи със земеделски култури ще видим с какъв ресурс разполагаме, за да компенсиране земеделските производители с държавна помощ за напълно пропаднали площи",коментира министър Греков и добави, че основания да се говори за зърнена криза няма.

Около 18-25% е очакваният спад в добивите на пшеница

Поради неблагоприятните климатични условия се очаква спад в добива на пшеница между 18% и 25%. Очакванията за реколта от 5 милиона тона са нереалистични и ще бъдат около 4 милиона тона, смята зам.-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов.

Министър Греков подчерта, че въпреки това няма основание да се притесняваме за качеството на хляба, който ще се произведе от новата реколта. "Няма да ядем некачествен хляб, тъй като ще има достатъчно количество добра суровина", каза министър Греков.

Виж още: Дъждовете вдигнаха цените на зеленчуците и плодовете

Заради полягането на посевите ни чака трудна жътва на пшеница

Жътвата ще бъде трудна заради големия процент полегнали посеви, които достигат от 40 до 80 % в различните райони в страната. Надяваме се да няма повече валежи и градушки, казаха от Националната асоциация на зърнопроизводителите, тъй като те ще доведат до покълване на полегналата пшеница.

Консултативният съвет по зърното подкрепи два проекта, изготвени от земеделското министерство, за отпускане на допълнителни средства за борба с градушките

Първият от тях е за спешно отпускане на 2 млн. лева за закупуване на противоградни ракети. Другият е проект от МЗХ към Фонд "Развитие на регионите" за разширяване на територията за борба с градушките с 6 млн. дка в териториите на Хасково, Любимец и Ямбол, който е на стойност около 12 млн. лева. 

Двете предложения предстоят да бъдат подадени към Министерски съвет и към Министерство на финансите.

Изпълнителният директор на Агенцията по борба с градушки Николай Николов информира, че поради тежките метеорологични условия само от началото на годината са изстреляни 8083 противоградни ракети. За сравнение през 2012 г. те са били 2800, а през 2013 г. – 5100. Това определя нуждата от допълнителни средства в борбата с градушките, каза още Николов.

"България разполага с нужната техника, за да се прибере бързо реколтата. Искам да отбележа, че със съвременните машини, с които се работи в страната ни, ще бъдат прибрани 100% от полегналите посеви", информира председателят на Консултативния съвет по зърното Марияна Кукушева.