Учени откриха следи от ценни метали в човешките фекалии

Милион американци "произвеждат" ценни метали на стойност близо 13 млн. долара, които биват изхвърляни в тоалетната, установиха учени. Сега задачата пред тях е да намерят начин как цялото това количество, включително злато, платина и сребро, да се отделя от отпадните води за по-нататъшна употреба.

Този ход не само ще намали отлагането на метали в околната среда, а и зависимостта на икономиката от минната дейност.

Д-р Катлийн Смит и екипът й прекарали осем години над електронния микроскоп, търсейки миниатюрни метални частици в проби от утайката на отпадните води, преминали през канализацията. Сега те представят изводите си пред националната среща на Американското химическо общество (ACS).

Откритото злато било равностойно по количество на минималните минерални депозити, които биха били достатъчно печеливши, за да станат обект на минодобив. 

Сред ценните метали, които се озовават в канализацията, има и вещества важни за технологичните производства - като ванадий и мед, използвани в мобилните телефони, компютрите и различни сплави, обясняват учените.

Металите са навсякъде - в козметичните продукти за коса, миещите препарати, дори като наночастици в чорапите, за да предотвратят вмирисването им, обяснява д-р Смит, която работи в правителствена организация за геологични проучвания (USGS).

Над 7 млн. тона годишно е утайката от отпадните води само в САЩ, като половината от това количество се използва като тор за открити и горски площи, а другата половина се изгаря в инсинератори или се депонира.

Източник: сп. Тайм, EurekAlert.org