Общият брой на избирателните секции в страната е 12 081, а 6 810 336 души по избирателните списъци имат право на глас

Гласуваме на предсрочните парламентарни избори. България избира новите 240 депутати, които трябва да ни представляват в 44-тото Народно събрание.

В изборите за народни представители участие вземат 11 партии и 9 коалиции, регистрирали кандидатски листи, както и 9 независими кандидати.

Общият брой на избирателните секции в страната е 12 081, а 6 810 336 души по избирателните списъци имат право на глас.

Централната избирателна комисия напомня на избирателите, че в изборния ден в Република България гласуването започва в 7,00 ч. и приключва в 20,00 ч.

Виж още: Всички кандидатски листи за парламентарните избори на 26 март

При случай на масови струпвания на гласоподаватели изборният ден може да бъде удължен с един час.

Изборите се провеждат по досегашната пропорционална изборна система, запазва се единствено мажоритарният елемент с избора на преференция на определен кандидат в интегралната бюлетина.

До промяна на политическата система и Изборния кодекс така и не се стигна в предишното Народно събрание, въпреки че проведеният през ноември м.г. референдум трябваше да влезе за разглеждане в пленарната зала. Така искането за промяна на пропорционална с мажоритарна система остава в ръцете на новите парламентарни сили в бъдещето 44-то Народно събрание.

При нарушения в изборния ден

В изпълнение на задачите на МВР в периода на подготовката и провеждането на избори за народни представители, се открива денонощна линия за сигнали от граждани.

На тел. 982 2232, факс 982 5646 и e-mail: [email protected] ще се приемат единствено съобщения, съотносими към дейността на МВР - свързани с нарушения, които могат да възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес.

Създадена е организация за непрекъснат режим на обслужване на откритите линии. Подадените информации ще бъдат записвани.