Здравословният живот започва от промяната на хранителните навици

Чували ли сте поговорката "Ние сме това, което ядем". Има и друга "не можеш да надтренираш лоша диета". Това, което консумирате, има значение. 

Всъщност значението му е толкова голямо, че ако искаме да открием по-здравословното си "аз" - вероятно отслабване или просто начин да се почувстваме по-добре - най-добре е да се концентрираме изцяло върху храненето, съветва Goodlife. Трябва да променим онова, което консумирате, кога се храним, с кого се храним, как се храним, колко често се храним, къде, колко късно и колко бързо.

Здравословният живот започва в кухнята, а не във фитнес залата.

Ако нямаме навик да приготвяме храната у дома, налага се да го изградим. Не е лесно, но е възможно Нужни са средно 66 дни, за да се изгради навик, според изследване на лондонския "Юнивърсити колидж".

Това означава всяко ястие, което консумираме в продължение на два месеца, с изключение на един ден в седмицата, да е приготвено от нас в нашата кухня.

Оправдания като: не мога, не заня как и нямам време не важат. Те са отрицание на нашите способности или просто неумение за управление на времето.

Виж още: Как да проверим дали маслото е истинско

Но, ако можете да зяпате Netflix всяка вечер, да пилеете часове в Grindr през седмицата, или да разцъквате Tinder в офиса, вероятно можете да проумеете как да сварите вода и да добавите картофи, паста, сладък картоф или тиквички.

Ако можете да се ориентирате в Snapchat, можете да разберете как да изгледате някое и друго видео YouTube и да се научите да готвите. Или, още по-добре, да помолите някой, който може да готви - приятел, братовчед, съсед, колега - да ви научи на някоя здравословна рецепта.

Готвенето е първично. То е нещо, което ни е направило различни отличава от всички останали видове - и няма да изчезне скоро.

Дори не ви е нужно приложение, за да следите какво консумирате. Спрете да пилеете времето си в броене на калории. Без значение какво приложение за следене на храненето имате в смартфона си, или Fitbit джаджа, която носите на китката си, нищо не може да се сравнява с прекарването на време всеки ден в кухнята, учейки се как да готвите храна, която бабите и дядовците ви са яли в годините на криза - с други думи, истинска храна, пишат колежките от Nie-Jenite.bg.

Истинската храна означава, че на нея няма етикетче с хранителните стойности.

Примерно броколи, прясна салата, карфиол, тиквички, цвекло, пилешки дробчета. Да, тотална мистерия е колко калории консумирате от тази храна - но ако е истинска храна (и изобилства от зеленчуци), тялото ви ще знае какво да прави с нея.

Пътят ви към отслабването започва с това да се приберете у дома в понеделник сутринта, да изядете последното си нездравословно ястие, докато поръчвате няколко готварски книги, чугунен тиган и съдове Tupperware за останалата неизядена храна.

Готварските книги са разкрасена форма на готварство, предавано по устен път, от поколение на поколение, сред работническата класа. Помнете това следващия път, когато вземате дървената лъжица и обличате престилката.

Виж още: С какво да заменим три от най-вредните храни

Накратко, пътят ви към по-здравословното ви "аз" започва с промяна на хранителните ви навици. Той няма нищо общо с членството в някой кросфит клуб, следенето на калориите в хранително приложение, упражненията с личен треньор, или поръчката на "здравословна храна" за в къщи (такава просто не съществува).

Връзката и отношенията ви с храната са важни.

Не е нужно да бъдете модни и атрактивни в делнични вечери. Нормално и редно е да се храним простичко. Наслаждавайте се на храната. Яжте бавно, в продължение на повече време и винаги на маса (с приятели или членове на семейството, ако е възможно).

Добре дошли на първата стъпка към превръщането в нормално човешко същество.

Източник: Nie-Jenite.bg