Скуката в малки дози, може да отключи творчески импулси. И ако тя е нещо лошо, още по-лошо е това, че напоследък винаги имаме телефон на разположение.

Намирате се на среща на екипа, пред вас тече PowerPoint презентация, която по никой начин не ви засяга. Още сте на десетия от 75 слайда. Шефът ви също е на срещата. Няма как да си отворите Football Manager 2016 на смартфона. Но времето сякаш е замръзнало. Чувствате се отегчени и хванати в капан. Изпитвате нещо, което още римляните са познавали и са документирали по стените на Помпей. 

Питате се колко истина се съдържа в израза "отегчен до смърт"

Скуката традиционно има много ниска репутация. Изследване от 2009 г., проведено с над 7500 служители установява, че онези, които често се отегчават, имат с 40% по-висок шанс да умрат през следващите 25 години в сравнени с онези, на които не им е скучно. Страдащите от скука също така се опасяват повече за здравето си, по-малко активни са и са по-склонни към задълбаване в душевни проблеми. Според специалистите при отегчените хора рискът от злоупотреба с алкохол и цигари също е по-висок, а това са все фактори, пречещи на дълголетието.

Отегчението най-често се описва като недоволство от дадена ситуация. Така че е трудно да вникнем в твърдението, че скуката може да има своите предимства и е еволюционна застраховка, която ни подтиква да търсим нови преживявания.

Серия опити, проведени от университета на Вирджиния през 2014 г., показват, че 18 на всеки 42 студенти, оставени в празна стая без никакво забавление, поне веднъж се ритват в кокалчетата в опит да облекчат скуката. Авторите на изследването заключават, че хората са склонни да правят даже неприятни неща пред това да не правят нищо.

Къде отиде доброто старо фантазиране?

Според изследване на университета на Централен Ланкашър периодите на скука са последвани от момент на креативност. Група хора, затворени в стая, трябвало да преписват телефонни номера, а след като това им омръзнело порядъчно, трябвало да търсят разнообразни приложения на полиетиленови чашки за кафе. Тези хора имали значително по-креативни идеи какво да правят с чашките от друга група, която не била отегчена преди това. Според д-р Санди Ман, един от изследователите, скуката усилва сетнешната ни креативност.

И така, скуката в малки дози, може да отключи творчески импулси.

И ако тя е нещо лошо, още по-лошо е това, че напоследък винаги имаме телефон на разположение. Когато си дете и скучаеш, ти започваш да търсиш начини да се забавляваш. А днешните деца просто се вторачват в телефона или в таблета. В противен случай те очакват от нас непрестанно да ги забавляваме, без да разчитат на себе си.

Скуката може да се окаже полезно напомняне, че искаме да вършим интересни, стойностни неща.

Източник: Би Би Си