Парите променят всичко, а когато дойдат внезапно, отношенията се променят бързо и невинаги за добро

Всички си мечтаем един ден да се събудим богати и си представяме безгрижния живот, който ще водим, обкръжени от близки и обичани хора. Невинаги става така обаче. Когато парите дойдат внезапно, те променят отношенията между хората - пише в рубриката си за психология Би Би Си и дава примери:

След три десетилетия работа в ръководство наземен контрол Санди Стайн, днес на 56, внезапно "удря джакпота".

Тя е на 53, когато измисля полезна джаджа, която помага да открием ключевете си в чантата, без да се налага да ровим и изсипваме цялото й съдържание. Благодарение на октритието за Санди станава възможно да си купи нова кола, плащайки кеш, да наеме служители и да достигне  продажби от 4 милиона паунда годишно.

Това е сценарий - мечта, но за изненада на Санди, успехът й в бизнеса дошъл с цената на срив в личния живот. Малко след като й потръгнало, съпругът й я напуснал - през целия им съвместен живот основно той носел парите вкъщи и не могъл да понесе промяната. Приятелите й също се отдръпнали от нея.

"Хората започнала да завиждат, да говорят и правят грозни неща" - казва Санди.

Докато за повечето от нас внезапното забогатяване ще си остане несбъдната мечта, хората, коитоса го постигнали, разбират, че то идва на висока цена.

"Когато някой внезапно се събуди богат, това оставя дълбок отпечатък върху всеки аспект от живота - казва д-р Стивън Голдбарт, съосновател на Money, Meaning & Choices - консултантска фирма, работеща със заможни клиенти. - За някой хора това може да доведе до болезнени психологически изживявания."

Никак не е трудно да попаднеш под въздействието на тъй наречения "синдром на внезапното забогатяване" и да се озовеш в криза на идентичността, докато същевременно се справяш със самота и фрустрация.

Мнозина от нас си мечтаят за натрупване на богатство, но ако това стане, може да ни завари неподготвени да се справим с внезапната промяна в отношението на хората около нас.

Докато мечтаем за охолство, не си представяме тази част от уравнението, но когато приятелите и семейството внезапно се отдръпнат или обратно - изведнеж започнат да преливат от сърдечност и да се бъркат във финансите ни, нещата заемат друг обрат.

"И всичко това става зашеметяващо бързо - казва д-р Гордбарт, чиито клиенти са предимно предприемачи от Силициевата долина.

"Парите променят хората. Понякога новобогаташите променят поведениет си, без сами да го осъзнават. Част от тях започват да харчат като луди, други губят интерес към предишните си занимания и това пропуква отношенията им с дългогодишни приятели, партньори или колеги - казва и Меган Форд, финансов терапевт и президент на Асоциацията по финансова терапия.

"Приятелите може и да не пожелаят да се адаптират към промените, които идват с внезапното охолство, и да се отдръпнат, обричайки човека на самота - добавя тя."

Най-често реакциите на близките и семейството създават преграда. Всеки иска да преплете живота си по-плътно с този на победителя и променя поведението си.

Нормално е в такава ситуация, замогналият се индивид да стане подозрителен, нали? Няма как да не се запита къде бяха всички тези хора, докато той буташе трудовото си всекидневие или се опитваше да измисли работеща бизнес схема? Разбираемо е, че човек решава да затегне кръга на приятелствата си и да се опита да се изолира от онези, които като мухи накацват меда на богатството му.

Друга страна на внезапното забогатяване, разбира се, е че дава нови възможности. "Не можеш да предложиш на приятелите си да дойдат утре с теб на ваканция в Мексико" - обяснява Стивън Гос на 28, основател на бързо просперираща фирма. И въпреки че не е изоставил приятелите си от детството и студентските години, той се опитва да си създава нови познанства и връзки, възникващи покрай новопридобития му статус.

Оказва се, че внезапното забогатяване има по-малко разрушителен ефект върху хората на възраст, които са прекарали по-голямата част от живота си, работейки на заплата. Това се дължи на факта, че околните някак очакват от по-възрастните да са натрупали някакво състояние.

Санди Стайн не успява да възстанови връзката със старите си познати, но се научава да изгражда нови. Сега тя работи с малко на брой подбрани хора, а дългогодишният й опит на обикновен служител я е научил как да изгражда стабилни и устойчиви отношения с подчинените си.

В годините след натрупването на богатството тя научава кои са истинските й приятели и е много щедра към тях. Много обича например да взима своя колежка от старата служба и да ходят на полярни експедиции.

"Това, че мога да го направя, ми носи радост", заявава с тях, с което ни убеждава, че да си богат все пак е по-добре.

Източник: Би Би Си