От софтуерния гигант анонсираха първите си продукции за Xbox, сред които филм за находката в Ню Мексико

Хиляди, дори милиони касети с видеоиграта по филма "Извънземното" (1982) бяха открити тези дни заровени на бунище в щата Ню Мексико. Макар че фантастиката на Стивън Спилбърг е номинирана за девет "Оскара", печели четири статуетки и става най-касовото заглавие за времето си, видеоиграта се оказва пълен провал и застрашава финансовата стабилност на производителите "Атари".

Затова компанията решила да погребе непродадените бройки и така превръща историята в градска легенда. В края на 2013 г. на мястото са проведени разкопки, а заснетият материал става основа за една от първите филмови продукции на "Майкрософт" в поредицата Xbox Originals.

Плановете, осъществявани чрез Xbox Entertainment Studios, включват драми, комедии, документални филми, анимация, риалити програми и преки предавания, които могат да се гледат единствено на Xbox 360, Xbox One и други устройства на "Майкрософт".

Разликата спрямо другите подобни компании, които правят собствена тв продукция (като "Нетфликс" със сериали като "Лилехамер" и House of Cards), ще е в елемента на интерактивност. 

От софтуерния гигант коментират, че оригиналното тв съдържание надгражда досегашния им богат опит с видеоигрите, трупан в продължение на поне 15 години.

Сред първите гвоздеи във филмовата програма на "Майкрософт" са два отделни проекта по популярните видеоигри Halo, подготвяни от Спилбърг и Ридли Скот. Още през юни пък ще е премиерата на футболното риалити Every Street United, което се снима в осем държави и ще съвпадне с мондиала в Бразилия.

С интерес се очаква и римейкът на шведския сериал Äkta människor - фантастичния Humans, антиутопия за съжителството между хора и роботи.

Документалният разказ за гробището на видеоигри в Ню Мексико е с работно заглавие Atari: Game Over. Негов продуцент е Саймън Чин, работил по два документални филма с "Оскар" - "В търсене на Шугърмен" и Man on Wire. Режисира сценаристът на "Хълк" Зак Пен.

С него се слага началото на цяла поредица под заглавие Signal to Noise, която има за цел да разследва слабо известни аспекти от влиянието на технологиите върху съвременния свят.