Какво да ядем, ако искаме да горим повече калории и да отслабнем по-бързо

Метаболизмът - обмяната на веществата в организма ни, която превръща храната в енергия, кара ни да горим калории и спомага мускулите ни да са добре снабдени със сила и издръжливост. Образно казано. 

Колко калории са ни нужни на ден се определя от височината, мускулната маса, пола, генетиката и възрастта. 

Ако имаме бърз метаболизъм, горим повече калории и съответно сваляме килограми. Ако е по-бавен - качваме, по-мудни сме, уморяваме се по-лесно и т.н.

В известна степен, метаболизмът ни се влияе и от храната, която ядем - определени храни изискват повече енергия за смилането им - както и от физическата ти активност през деня.

Ето кои са някои от храните, които най-добре стимулират метаболизма ни: 

Водата 

Скорошни изследвания показват, че пиенето на вода ускорява метаболизма и подпомага свалянето на килограми. Около 90 минути след като пием студена вода метаболизмът ни се ускорява с до 24%. Водата също така потиска апетита и спомага за изхвърлянето на токсините от тялото.

Poemayte poveche technosti

Зелен чай

Най-добрата сутрешна напитка, която може да засили метаболизма ни. Не само че намалява риска от рак, ускорява обмяната на веществата в организма ни, помага за свалянето на килограми, но и съдържа кофеин и ще помага да сме по-съсредоточени сутрин.

Супа

Супата е най-доброто ядене за потискане на апетита. Тя е засищаща глада комбинация от течни и твърди вещества. Много хора не приемат супата за основно ядене, но тя наистина може да те засити, без да поглъщаш голямо количество калории.

Грейпфрут

Доказано е, че ако ядем по половин грейпфрут с всяко хранене можем да свалим повече от килограм и половина. Уникалните химични свойства на витамин С в този плод намаляват нивата на инсулина, което води до ускоряване на метаболизма и загуба на тегло.

Greypfrut

Виж още: Няколко начина за ускоряване на метаболизма

Броколи

Всички изследвания свързват калция със свалянето на килограми. Броколите съдържат не само много калций, но и витамин С, който повишава абсорбирането на калция. Богати са и на витамин А, фолиева киселина и фибри.  Друго важно предимство е, че една порция съдържа само 20 калории.

Нискомаслено кисело мляко

Млечните продукти спомагат за свалянето на килограми. Хора на диета с ограничен прием на калории, които включват 3 до 4 порции млечни продукти към храненията си, свалят повече килограми от тези, които приемат същото количество калории, но не консумират млечни продукти.

Пуешко 

Пуешкото е сред най-качествените естествени протеини. Съдържа малко мазнини и кара тялото ни да гори калории, увеличавайки основната метаболитна норма.

Люти чушки 

Lyuti chushleta

Не е мит, че лютото ни кара да слабеем. Лютите чушки могат да засилят метаболизма и да намалят глада ни. Причината е в капсаицинът, съдържащ се в лютите чушки. Той временно стимулира тялото да отделя повече хормони на стреса, което ускорява метаболизма и води до изгаряне на повече калории.

Източник: aktivniizdravi.bg