Припевът в хитовата балада на Сам Смит Stay With Me съдържа 25% прилика с песен на Том Пети

2015-а започна зле за Сам Смит. Британският изпълнител имаше силна година, увенчана с шест номинации за американските награди "Грами" и пет - за британските "Брит".

Още по-миналия декември той спечели "Брит 2014" в категорията "Избор на музикалната критика", която в предишните си издания даде тласък в кариерата на звезди като Джеси Джей, Адел, Том Одел, Ели Голдинг, Емели Санде и Флоранс Уелш.

През май излезе дебютният му албум In the Lonely Hour, а баладата оттам Stay With Me

се продаде в близо 4-милионен тираж

и беше номинирана за Европейските музикални награди на MTV. Сега е кандидат за "Грами" в трите най-престижни категории - запис на годината, песен на годината и най-добро поп изпълнение.

Видео: Първият самостоятелен сингъл на Сам Смит

През последните дни обаче сякаш всичко се срина - той се раздели с новия си приятел, а за капак се принуди да отстъпи 1/4 от авторските права върху Stay With Me на

Том Пети и Джеф Лин, които получават по 12,5% от отчисленията

Останалите проценти се разпределят между 22-годишния певец и съавторите му - Джеймс Нейпиър и Уилям Филипс.

Според адвокатите на Сам Смит приликата с I Won't Back Down на 64-годишния му колега е неволна, просто съвпадение.

Песента от 1989 г. е пилотен сингъл от първия самостоятелен албум на Том Пети Full Moon Fever, реализирал мултиплатинени продажби, а в клипа й участват още бившите бийтълси Джордж Харисън (колега на Том Пети в супергрупата "Травълинг уилбърис", заедно с Джеф Лин) и Ринго Стар.

Заядливите подмятания на Хауърд Стърн,

който през последните години е един от съдиите в "Америка търси талант", също не допринесоха за самочувствието на Сам Смит.

Фотогалерия: Гей звезди в попмузиката днес

Изглежда не просто гей, а женствен, освен това е дебел, а момиченцата го боготворят, коментира устатият радиоводещ. Трябва да го докарам студиото, за да го поздравя, че е излъгал съдбата..., добави Стърн и заключи:

"Прилича на мъжка версия на Адел"

До церемонията "Грами" на 8 февруари младият изпълнител има концерти в САЩ, а през март е турнето му из Европа. Повечето концерти вече са напълно изкупени от ентусиазираните му фенове, защото, за разлика от мнозина свои колеги в тази възраст, Сам Смит може да пее и на живо.