В Берлин отвори врати първият ресторант, който готви само с продукти, отхвърлени от супермаркетите заради наранена опаковка или странна форма

Изглежда като поредното заведение в още незавладения от хипстъри берлински квартал Нойкьолн: стени с оголена тухла, столове, събирани оттук-оттам, свещи в стъклени буркани. Само че Restlos Glücklich е първият немски ресторант, който се противопоставя на разхищението на храна. Там се сервират ястия, приготвени от напълно годни, но неодобрени от големите магазини продукти.

Той е отворил през юли от група ентусиасти, сред които учен еколог, инженер и банков чиновник. Техните продукти не са с изтекъл срок, а такива, които големите супермаркети са отказали заради странна форма, повредена опаковка или липса на място в склада.

Виж още: Годишно магазините в България изхвърлят над 670 хил. тона храна

"Ние сме 12 души, обединява ни една страст - битката срещу разхищението на храна", казва съоснователката на ресторанта и образователен мениджър Леони Бекман. Тя е от неправителствена организация, която прави турове за събиране на реколта за любители и курсове как да готвим с остатъци.

Два пъти седмично екипът купува отказана храна от 10 фирми и супермаркети за органични продукти. На главния готвач Даниел Роик, който има опит във високия ресторантски сегмент, му се налага да проявява изобретателност, тъй като не знае каква ще бъде следващата доставка. Менюто се сменя всекидневно и предлага най-вече вегетариански и вегански предложения.

Уикенд предложението е за тристепенно меню, което може да е съставено от пана кота от козе мляко с мащерка и мед, оризов кейк с кориандър и пушен карфиолен крем, а за десерт - шоколадов пудинг с боровинки. За да се избегнат всякакви остатъци, менюто се предлага и в умалени порции.

Според статистики в Европа всяка година на бунището отиват 89 млн. тона разхитена храна

А количеството изхвърлена храна на човек годишно достига 179 кг. Една от сериозните причини толкова много годна храна да се разхищава е, че ако бъде дарена, трябва да се плати ДДС. Затова на големите супермаркети и производители им е по-евтино да я изхвърлят на бунището.

Редица европейски държави, в това число и България, отмениха изплащането на ДДС върху дарената храна - необходима стъпка в решаването на този толкова сериозен проблем.

Виж още: Пада ДДС върху дарените храни

Източник: "Гардиън"