От Регионалната здравна инспекция напомнят още веднъж основните предпазни мерки

Стара Загора обяви от 5 февруари грипна епидемия, след като в областта беше отчетено покачване на острите респираторни заболявания, циркулация на грипни щамове и усложнения от грип.

В началото на седмицата бяха отчетени три положителни проби за грипен вирус тип А (H1N1) Калифорния и пет - на грипен вирус тип В Виктория, чийто щам не е включен в противогрипната ваксина 2015/2016. Характерно за него е, че засяга преимуществено деца и възрастни лица над 65-годишна възраст поради липса на имунитет.

Виж още: Свинският грип тип "Калифорния" вече е у нас

Допълнителните противоепидемични мерки включват разкриване на противогрипен кабинет в приемния сектор на болниците, прекратяване на свижданията, ограничаване на обществените масови прояви. Учебните занятия може да се прекратят при отсъствие на над 30%.

В извънболничната помощ се прекратява работата на женските и детските консултации, преустановяват се плановите профилактични имунизации и реимунизации.

В училищата и детските градини от понеделник трябва да се осигуряват оптимални температури във всички помещения, да не се допускат болни, помещенията да се проветряват често, да се осигуряват достатъчно дезинфекционни и миещи препарати.

Виж още: Фаталните грешки, които допускаме при лечение на грип

РЗИ Стара Загора препоръчва спазването на следните правила за ограничаване на грипната инфекция:

- Избягване на затворени пространства, където се събират много хора

На места като молове и детски центрове има потенциални вирусоносители, както и всички възможности за лесно предаване на вируса от човек на човек. В обществения транспорт и офиса, детските ясли и градини, в поликлиниката и пред лекарския кабинет спазването на тази препоръка обаче е по-трудно.

- Често проветряване на помещенията, където престояват повече хора

- Избягване на разтъркването на очите, пипането в носа и храненето с неизмити ръце

- Носене на маска

Маска може да се носи както от болния, така и от здравия. Тя възпрепятства разпространението на вируси в помещението, ако я носи болният човек. Трябва да се има предвид, че за да е ефикасна, маската трябва да се сменя на всеки два часа. В противен случай овлажняването от издишания въздух я прави пропусклива.

- Добра хигиена на помещенията

Честото миене на повърхностите (включително електрически ключове, телефонни апарати, парапети на стълби), облъчването с ултравиолетова светлина са добри санитарни мерки. Разредената белина убива вируса, като осигурява и дълготраен дезинфекционен ефект, но тя дразни дихателните пътища (дори и след като изсъхне) и не е подходяща за помещения, които обитава болният, особено децата. Същото се отнася и за повечето миещи препарати.

- Избягване на тютюневия дим

Тютюневият дим нарушава защитните функции на дихателната система и така тя става по-лесен вход за всякакъв вид инфекции.

- Избягване на преохлаждане или изсушаване на лигавиците

Преохлаждането или изсушаването на лигавиците като резултат ог претопляне (от прекалено топлия въздух и липсата на овлажняване) също ги правят по-уязвими и по-лесен вход за инфекциозните причинители.

Виж още: Как да се храним, когато имаме грип

Източник: РЗИ Стара Загора