Носителят на "Грами" за най-добър джаз албум с концерт у нас на 18 октомври

ReelFeel празнува 5-годишнината си с поредица събития, чието начало дава носителят на награда "Грами" за най-добър джаз албум Грегъри Портър. На 18 октомври американският композитор и изпълнител излиза на сцената в зала 3 на НДК заедно със своя бенд, за да ни покаже защо американският джаз, соул и ритъмендблус са по-живи от когато и да било.

Преди години спортна травма лишава Грегъри от футболна кариера, за да даде на света поредния гениален джаз музикант. Роден в щата Калифорния, той израства с колекцията от госпъл, соул и джаз плочи на своите родители.

Музикалното си вдъхновение получава от изпълнители като Нат Кинг Коул, Джо Уилямс, Дони Хатауей, както и от учителите си в църковния хор, където дълги години пее. Всичко това дава широко отражение върху стила и подхода на Грегъри, който с лекота прелива между джаз, соул, ритъмендблус и госпъл.

Така той стига до световната джаз сцена и се превръща в любимец не само на музикалните критици. Трите му солови албума: Water (2010), Be Good (2012) и Liquid Spirit (2013), удостоен с "Грами" в джаз категорията, носят специфична елегантност, но също така енергия и заряд.

Редом до имена като Майкъл Киванука, Робърт Гласпър, Омар, 43-годишният Грегъри Портър е част от ренесанса на класическия американски соул и джаз, получил нов живот и посока през последните няколко години.

Неговите сингли като 1960 What? и The "In" Crowd носят духа и енергията на 60-те, но интерпретирани в съвремието.

Ограничени билети за концерта му в София на цена 40 лв. са в продажба от днес, 14 май, в мрежата на Eventim.bg в цялата страна.