За днес е обявен жълт код за опасни жеги в 24 области в страната

Жълт код за опасни жеги бе обявен за днес в почти цяла България. В 24 области се очаква максиалните температури да достигнат до над 37 градуса. Само в София, София област, Перник и Кюстендил времето ще е една идея по-малко горещо.

Жегите днес ще обхванат цялата страна. Над планините ще е предимно слънчево, като следобяд на отделни места, главно в Рило-Родопския масив може да се развие купестодъждовна облачност със слаби превалявания. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 27 градуса, на 2000 метра около 19 градуса.

По Черноморието ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от югоизток. Максималните температури ще са между 30-32 градуса.

Виж още: 16 области с червен код за опасност от пожари

Горещините се запазват поне до края на седмицата

Очаква се горещото време да се задържи поне до до края на тази седмица. До 25 август не се очакват значителни валежи, като се очакват локални превалявания в Западна и Южна България. Възможно е и до края на седмицата да превали в някои планински райони.

След 17 август ще настъпи леко понижение на максималните температури. Ще бъде топло, но не се очакват екстремни жеги.

Цяла Европа е обхвната от жеги

Виж още: Подправки за борба с жегите

Румънски моряци се оплакаха от спадане на нивото на река Дунав. Очаква се температурата на въздуха да се задържи над 30 градуса до края на седмицата, което допълнително ще затрудни речния трафик, предаде Нова телевизия.

Горещата вълна обхвана и Полша, където електричеството за индустрията беше прекъснато за първи път от повече от десетилетие насам. Премиерът на страната нарече ситуацията "много сериозна" и предупреди, че до края на седмицата температурите могат да достигнат 39 градуса.

Източник: "Дарик", Нова телевизия