Служебният премиер даде първите си насоки към министрите, заръча организирането на честни избори и ревизия на предишното правителство

Премиерът Огнян Герджиков отправи първи заръки на първото заседание на служебния Министерски съвет.

Служебният премиер заяви, че ще следва модела на Марин Райков за Изборен борд, който да подпомогне организирането на честни избори. Като своя голяма негова амбиция Герджиков посочи борбата с купуването на гласове, където иска да бъде направена решителна крачка.

Виж още: Кои са служебните министри

Дано Бог е с нас, пожела в началото на заседанието премиерът Герджиков. Няма да обещавам като Чърчил кръв, пот и сълзи, но няма съмнение, че ни чака много сериозна работа, подчерта той.

Герджиков изтъкна, че служебният кабинет има кратък времеви хоризонт и стартът е изключително важен, като "всяка десета от секундата може да е изключително важна". Той призова за максимална организираност и мобилизация.

Виж още: Президентът: Служебният кабинет да организира свободни и честни избори

Той постави срок от две седмици, в който министрите трябва да представят аналитични доклади за състоянието на министерствата във връзка с поетия ангажимент за ревизия на мандата на предишния кабинет. Особено внимание ще бъде обърнато на обществените поръчки, като премиерът призова министрите да бъдат безкомпромисни.

Премиерът посочи като друг приоритет председателството на България на Съвета на Европейския съюз. Той нареди до 10 февруари да му се представи доклад за подготовката. Иска да види и предложенията за културната програма, която ще предложи България по време на председателството.

Виж още: Кой е Огнян Герджиков

"Една следваща задача е и темата за съдебната реформа. Очаквам от Министерството на правосъдието да излезе с предложения спрямо препоръките от доклада какво да се направи. Трябва да имате предвид, че няма парламент и не може да има законодателни инициативи. Не може да се направи нещо революционно, но могат да се направят стъпки", обяви Огнян Герджиков.

Източник: news.bg, агенция "Фокус"