На официална церемония президентът Румен Радев представи служебното правителство и очерта основните му приоритети

От днес България ще бъде управлявана от служебно правителство. То ще работи в сложна вътрешнополитическа и международна обстановка. Това заяви президентът Румен Радев в началото на церемонията по встъпването в длъжност на служебния кабинет.

Със свой указ президентът назначи от днес служебно правителство на България с премиер Огнян Герджиков.

Министрите са 19, служебните вицепремиери са четирима - Илко Семерджиев - по социални политики; Стефан Янев - по вътрешен ред и сигурност; Малина Крумова - по европейските фондове; Деница Златева - по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС-2018.

Състава на служебния кабинет вижте тук

Sluzhebnoto pravitelstvo sastaveno ot prezidenta rumen radev

"В предизборния период междупартийният дебат се изостри. Геополитическата среда е нестабилна и непредсказуема. Всички разбираме, че в тази сложна ситуация на страната е необходима сигурност, стабилност и изпълнение на важните задачи за обществото и държавата", добави той.

"Имаме ясно очертани приоритети - осигуряване на нормалното функциониране на държавата до следващото легитимно правителство, провеждането на честни избори, подготовката на председателството на Съвета на ЕС. От изключителна важност е гарантирането на финансовата, социалната и икономическата стабилност на страната, реда и сигурността на българските граждани. Това означава спокойно и ефективно работеща държавна администрация", подчерта още Радев.

"Основна мисия на служебното правителство по думите на държавния глава е организирането, подготовката и провеждането на свободни и честни избори. Те трябва да позволят на избирателите да заявят ясно своята воля", заяви президентът.

Служебното правителство трябва да предприеме всички необходими мерки за недопускане на изборни манипулации и действия, опорочаващи изборния процес, допълни още той.

Виж още: Кой е Огнян Герджиков

Друга важна задача, по думите на Радев, е председателството на съвета на ЕС. "То е не само предизвикателство, но и огромен шанс за страната ни не само да демонстрира лидерство, но и да заяви и отстоява приоритетите ни. За изпълнението на тази задача е необходимо да се подобри взаимодействието и координацията между институциите на всички нива. Затова в новото правителство има предвиден пост зам.-министър председател по подготовка на председателството на България", заяви Румен Радев.

Президентът подчерта, че ще проявява нулева толерантност към всеки случай на корупция и злоупотреби и разчита на служебния кабинет да реагира на всяко съмнение. Призова министрите да се избавят от всякакво политизиране и да запазят неутралност в очертаващата се тежка предизборна кампания. Радев изрази надеждата си, че служебното правителство ще запази надпартийност и институционален суверенитет в предизборната борба.

Виж още: Какви са първите укази на Румен Радев като президент

С по няколко думи той представи един по един членовете на служебния кабинет. За премиера проф. Огнян Герджиков той посочи, че е професионалист в правото и умерен диалогичен човек. Президнетът също така припомни, че Герджиков бе изпратен с аплодисменти и уважение от съпартийци и опоненти при свалянето му от поста председател на Народното събрание. Радев също така посочи и, че ще разчита и на чувството за хумор на Герджиков в много вероятните напрегнати ситуации, които предстоят.

Служебният премиер проф. Огнян Герджиков благодари на президента Румен Радев за доверието:

"Благодаря за огромното доверие, с което поверявате на мен и моите колеги честта и отговорността да поемем управлението на държавата като служебно правителство".

Герджиков заяви, че разбира думата "служебно" преди всичко като служене на народа и родината. 

Той заяви, че служебното правителство няма да руши постиженията на досегашния кабинет. "Обръщам се към правителството в оставка, за да уверя, че служебният кабинет няма да отрича или руши техните постижения, всички неща ще бъдат надграждани, но и допуснатите грешки ще бъдат поправени", отбеляза още Герджиков.

Има безобразия в изборния процес - навремето се е търгувало с роби, сега се търгува с гласове, каза премиерът и заяви, че ще положи грижи за ограничаване на порочната практика.

Ще бъдем удовлетворени, ако допринесем за най-важната цел - достоен живот на всеки българин, достойна, демократична и уважавана България", каза още пред президента и министрите си Огнян Герджиков.

"Бог да благослови България и българите!", завърши обръщението си проф. Огнян Герджиков.