Организирането и провеждането на парламентарните избори попадат под отговорността на вицепремиера и военен министър Стефан Янев

29,9 млн. лв. ще струва организирането и провеждането на парламентарните избори, насрочени за 26 март, стана ясно на първото заседание на служебния кабинет. Средствата ще се осигурят чрез преструктуриране на разходите и трансферите по централния бюджет за 2017 г.

Фотогалерия: Служебният кабинет, съставен от Румен Радев

Премиерът Герджиков се обяви срещу купуването на гласове и заяви, че ще сменя областни управители, които са склонни да се заиграват непочтенно с такива практики.

За организирането на предсрочните парламентарни избори на 26 март. е посочен да отговаря служебният министър на отбраната и вицепремиер Стефан Янев.

Като вицепремиер о.р. генералът отговаря за вътрешния ред и сигурността.

Янев също така е натоварен с координацията на вота и извън страната. Той трябва да следи също така за реда при изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали, както и за съхранението на техническите устройства за машинното гласуване.

Министърът на вътрешните работи Пламен Узунов ще организира охраната на изборния процес, а министърът на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов ще отговаря за избирателните списъци.

Министърът на финансите трябва да внесе в Министерския съвет предварителни изчисления на разходите по организирането на изборите.

Министърът на вътрешните работи ще организира изпълнението на дейностите от компетентността на МВР, а министърът на регионалното развитие и благоустройството ще координира изготвянето и публикуването на избирателните списъци.