Над 100 хил. души в цяла Франция отдадоха почит на загиналите в терористичния акт срещу "Шарли Ебдо"

След вчерашния атентат срещу редакцията на френското сатирично издание "Шарли Ебдо" френската полиция и елитни отряди за борба срещу тероризма започнаха операция в Реймс в сграда, където се укриват заподозрените за нападението, съобщава АФП, цитирайки изявление на полицията.

По-рано френските медии тиражираха, че заподозрените са локализирани в един от кварталите на Реймс.

Полицията съобщи, че операцията е започнала в 23,00 часа местно време. Заподозрените са двама мъже на възраст 32 и 34 години – братята Саид и Шериф Куаши, и 18 годишният Хамид Мурад. Двамата нападатели са френски граждани от алжирски произход и според властите са воювали в Сирия. По-младият брат е бил осъждан за набиране на доброволци-джихадисти за Ирак. Хамид Мурад вече се е предал на полицията.

Хамид е заподозрян като съучастник, подпомагал стрелците. Той е техен братовчед. За неговото присъствие в колата полицията научава от очевидец. Той се предава в полицията в град Шарлвил-Мезиер, "след като видял, че името му се споменава в социалните мрежи", обяснява източник, близък до следствието. По-рано негови приятели са се опитали да му осигурят алиби, твърдейки, че са му съученици и че по време на атаката той е бил в часове в гимназията.

Франция е в траур, обявен вчера от президента Франсоа Оланд. Междувременно над 100 хил. души се събраха в различни градове на Франция след атаката в Париж, за да отдадат почит на загиналите при нападението.

По данни на полицията във френската столица са се събрали 35 хил. души на Площада на републиката, недалеч от мястото, където бе извършена атаката.