Кинофорумът, който продължава до 12 август, носи името на Николай Гяуров и се открива с операта "Набуко" от Джузепе Верди - прожекция на лятната сцена на площада

Третото издание на фестивала е посветено на 200-годишнината от рождението на големия италиански композитор и един век оперна дейност на легендарната сцена "Арена ди Верона" (Arena.it).

Откриването е на 7 август от 21 ч. на централния площад във Велинград, който носи името на големия оперен бас. Тогава ще се прожектира "Набуко" от Верди, постановка в "Арена ди Верона" с участието на Гена Димитрова.

Архивният запис от 3 ноември 1981 г. е предоставен от италианската национална телевизия РАИ със съдействието на Италианския културен институт в София. В ролите, освен покойната ни оперна прима, изградила кариерата си в Италия, са още Ренато Брузон, Димитър Петков (в ролята на Закария) и други известни певци, а диригент е маестро Маурицио Арена.

Тогава "Набуко", с грандиозната си сценография и пищни костюми, е била поставена специално за Гена, тъй като огромната сцена се нуждаела от силен глас като нейния. Българското сопрано подарява на публиката незабравимо изпълнение като Абигайл и затвърждава славата си на една от най-влиятелните певици с опери на Верди в репертоара си.

Гена Димитрова в ролята на Абигайл (вляво) и композиторът Джузепе Верди през 1842-ра, когато създава "Набуко", една от първите му опери

В рамките на седмица във Велинград ще бъдат показани над 30 музикални филма и шест клипа (сред които "Каймака" на 100 Кила и Големия), ще бъдат осъществени две предавания на живо чрез видеоконферентна връзка. Организирана е и специална детска музикална програма.

Рокоперата "Исус Христос суперзвезда" (постановката на Бойко Илиев в Музикалния театър - 8 август), спектакълът "Танците на Стария Пловдив" на ансамбъл "Тракия" (10 август) и документалният филм "Към балетния Олимп" (11 август) за юбилейното 25-о издание на Международния балетен конкурс Варна 2012, са сред другите акценти във вечерната програма. Повече подробности - на BGMmusicalHeritage.com.

Фестивалът отбелязва още две годишнини - на камерния ансамбъл "Софийски солисти" и Националното училище по фолклорни изкуства (НУФИ) в гр. Котел.

Виж още: Отново лятно кино по площадите