Целта на този списък е да се предотврати укриването на данъци чрез налагане на защитни санкции срещу офшорните зони в него

След скандала с "Панамските досиета" Европейският съюз се обединява около идеята за единен черен списък на офшорните зони, които отказват да сътрудничат с данъчните власти на неговите държави-членки

Решението бе взето от финансовите министри в ЕС след обсъждане на законови предложения на Комисията против избягването на данъци. Изготвянето на списъка ще започне през септември, съобщава Ройтерс.

Попадналите в този черен списък страни са заплашени от "защитните мерки" на ЕС, ако не станат по-прозрачни. 

Досега подобен единен списък на офшорките, които не желаят да сътрудничат, не е съществувал, като всяка държава е разполагала със свой отделен, в който броят на подобни юрисдикции стига до 85. 

Виж още: "Панамските досиета" вече са достъпни за всички

Европейската комисия реши да инициира създаването на общ европейски списък след разкритията, направени за т.нар. "Панамски документи". Целта е да се предотврати укриването на данъци. Именно Панама е една от страните, които не желаят да обменят информация с европейските правителства.

Вътрешните министри на ЕС решиха, че промените трябва да са готови най-късно догодина с критериите за вкарване на държава. 

Дотогава трябва да бъдат изготвени критериите, според които една страна ще бъде вкарвана в черния списък.

Виж още: Еврокомисията с план за премахване на данъчните убежища

Съветът прие и директива, която задължава мултинационалните корпорации с годишен оборот над 750 млн. евро да отчитат резултатите от дейността си във всяка отделна държава членка. Националните власти пък автоматично ше обменят тази информация.

Източник: Ройтерс