Неплатени пълни данъци могат да станат причината компанията да се раздели с крупната сума

500 млн. долара глоба заплашват веригата ресторанти за бързо хранене "Макдоналдс". Това пише "Файненшъл таймс", като се позовава на финансови анализи от разследването на Брюксел срещу компанията. 

"Макдоналдс" дължи на Люксембург тази сума, тъй като не е плащала данъци в страната от 2009 г. насам. Според изчисленията на изданието, от тогава лидерът в бързото хранене е плащала по 1,49% налог, при стандартен данък в Люксембург от 29,2 на сто. 

Разследването обхваща приходите от франчайз на веригата не само в Люксембург, където е европейската и централа, но в цяла Европа.

Виж още: Осъдиха "Макдоналдс" да плати $27 млн. за два смъртни случая

Изданието припомня, че само преди седмици Европейската комисия наложи рекордна глоба от 13 млрд. долара на "Епъл", отново за неплатени данъци, но в Ирландия. 

Това се счита за вид неразрешена държавна помощ и технологичната компания е длъжна да ги върне, смятат властите в Брюксел. От компанията обявиха, че ще обжалват решението. Същото обявиха и ирландските власти.

От "Макдоналдс" заявиха, че не са ползвали никакви преференции и от 2011 до 2015 г. са платили данъци за над 2,5 млрд. долара в целия ЕС.

Виж още: За или против "Макдоналдс"?

Източник: "Файненшъл таймс"