След гюленистите новата цел на турския президент са високите лихви по ипотечните кредити на банките

Високите лихви на банките в Турция трябва да се смятат за държавна измяна. За това предупреди турският президент Реджеп Тайип Ердоган в  реч, предавана по националната телевизия. 

Темата отдавна е ключова за Ердоган, но сега той си позволи много по-остри критики към банките и тяхната лихвената политика. Според него високите лихви водят до инфлация, което противоречи на неговите основни разбирания за развитието на бизнеса и страната. 

"Няма да се поколебая да критикувам и да питам банките защо са поели в погрешната посока за лихвените нива. Ако банковите сектор се опита да се възползва от тази възможност, ще си има работа с нас.", заяви Ердоган. 

Той заяви, че очаква кредиторите да предприемат мерки в дух на "братство и солидарност" след метежа от 15 юли. 

Малко след неговото изказване една от най-големите банки в страната - държавната Зиратбанк съобщи, че сваля лихвите си по ипотечни заеми от 1% на 0,82%.

Виж още: Ердоган в словесен поход срещу Запада

TEB, поделение на френската БНП Париба, както и Денизбанк Denizbank, последваха примера на държавната банка и също свалиха под 1% месечната лихва по ипотечните заеми.

Ердоган призова банките да поддържат лихвите по ипотечни заеми под 9% годишно. Строителството и купуването на жилища са ключови за политиката му, като той залага на тях като на символ на просперитет, на създаване на работа и на печелене на лоялността на избирателите. 

Източник: БНТ