Недоволството на турския президент от западните му партньори го обръща към Русия

През последните месеци и особено след опита за преврат в Турция Реджеп Ердоган заема все по-критични позиции срещу Запада, ЕС и САЩ. Последното му изказване пред чуждестранни бизнесмени във вторник обаче бе най-остродо досега. 

Ердоган обвини западните държави в подкрепа на тероризма и одобрение на опита за държавен преврат в страната.

"Западът подкрепя превратаджиите и тероризма" 

"Аз си задавам въпроса: поддържа ли Западът тероризма или не? Стои ли Западът на страната на демокрацията или е на страна на превратите и терора? За съжаление Западът подкрепя терора и е на страната на преврата", заяви Ердоган по време на форум на чуждестранни инвеститори в Анкара.

Той постави под въпрос и отношенията със САЩ с думите, че "сценарият" за неуспелия преврат бил "написан зад граница".

Ердоган отново заяви, че по данни на Анкара зад организацията на преврата стои проповедник Фетхуллах Гюлен и неговата организация. Той подчерта, че по негово мнение превратът е бил планиран в чужбина, но не назова конкретна страна.

"Питам САЩ: Какви стратегически партньори сме, след като още приютявате някого, когото аз помолих да екстрадирате? Актьорите в този опит за преврат са в Турция, но сценарият е написан навън. За съжаление, Западът подкрепя терористи и стои зад заговорници", заяви той.

Виж още: Гюлен - ябълката на раздора между Турция и САЩ

Ние не получихме от нашите приятели подкрепата, която очаквахме, по време или след преврата, добави турският президент, напомняйки, че нито един от западните лидери не е изявил желание да посети Турция и да изрази съчувствие и солидарност с турския народ.

По повод критиките за употреба на прекалена сила в разбиването на метежа, Ердоган каза: "Ако проявим милост към извършилите този опит за преврат, ние самите ще бъдем за съжаление".

"Ако не бяхме предприели тази стъпка, членове на гюленистката организация щяха да превземат армията и да изпратят самолети и танкове срещу народа, с чийто данъци е купено това оръжие. Няма връщане назад!", заяви турският още президент и допълни, че няма да се съобразява с критиките на "Амнести интернешънъл".

В речта си той напомни и за сделката с ЕС за бежанците, която по него не се изпълнява от Европа. 

"Отмяната на визите с ЕС трябваше да стане през юни, но така и не стана. Турция изпълнява своите задължения. Ние искаме наред с това да се изпълняват и обещанията на ЕС. Пред вас не е страна-слуга! Вие ще разберете това!", каза Ердоган.

Той призова всички европейски политици да отидат в Турция, за да видят парламента, полицията и други държавни съоръжения, които са били бомбардирани от заговорниците на преврата. 

Ердоган срещу италианската съдебна система

Междувременно Ердоган успя да влезе в спор и с Италия и италианската съдебна система, призовавайки я да се занимава с мафиотите, а не с неговия син. 

Най-големият син на Ердоган, който в момента учи в Болоня, от февруари е разследван заради подозрения за участие в пране на пари. 

"Моят син трябва да се върне в Болоня, за да довърши своята докторантура, но има опасност да бъде арестуван“, заяви турският държавен глава в интервю в италианския новинарски канал РАИ Нюз 24.

„Този въпрос може да компрометира нашите отношения с Италия“, подчерта Ердоган, допълвайки: „Нека италианските съдии се занимават с мафията, а не с моя син", заяви Ердоган.

В отговор на коментара му италианският министър-председател Матео Ренци написа в "Туитър": "В тази страна съдиите следват закона и италианската конституция, а не турския президент. Това се наричан „върховенство на закона".

Завоят към Русия

И ако отношенията на Турция с ЕС и САЩ се обтягат, се наблюдава все по-сериозно засилване на връзките с Русия. Лидерите на двете държави трябва скоро да се срещнат, за да обсъдят икономическото сътрудничество и кризата, възникнала в двустранните отношения след инцидента със свалянето на руския Су-24.

Източник: "Хюриет", АФП, РАИ Нюз 24