Разследване на Нова телевизия показва как мъже принуждават малки момичета да се снимат голи

Снимки на малолетни деца в достъпен за всеки потребител сайт за запознанства. За това алармира Нова телевизия след сигнал от неин зрител. Част от снимките са на български момичета, които са били принуждавани от педофили да им пращат голи селфита, а те са ги публикували в портала за запознанства. 

Детски порнографски снимки се разпространяват свободно в сайт за запознанства. Така на пример разследването показва, че в чат платформата могат да бъдат намерени три профила с предизвикателни снимки на млади момичета, които са вписани в сайта на възраст от 10 до 13 години. Два от тях са на реални български момичета на по 12-13 години, а третият е фалшив, съставен със снимки от руски порно сайтове с педофилско съдържание. 

"Впоследствие схемата е за извеждане на детето в чат платформа - Skype, Facebook Messenger или някакъв друг вид комуникатор. Детето, след проведен разговор, се принуждава да се разсъблича и да извършва сексуални действия пред камера. След това тези изображения, тези клиове се използват, за да бъде изнудвано", коментира пред телевизията Явор Колев, началник сектор компютърни престъпления към ГДБОП.

Веднага след подаването на сигнала, профилите на децата са закрити, но сайтът обаче продължава да функционира нормално, като в него има и други подобни профили на деца.

Статистиката сочи, че с навлизането на новите технологии, престъпленията с порнографски снимки на деца нарастват. Само от началото на тази година в ГДБОП работят по 59 сигнала за сексуално насилие и злоупотреби.

В България има над 200 сайта за запознанства. Те са удобна среда за намиране на нови жертви за педофилите, а контролирането е трудно.

За разпространение на материали със сексуално насилие над деца наказанието е от 2 до 6 години. Разследване по този случай вече тече, а за колко дори не се знае, няма да разберем никога.

Източник: Нова телевизия