Кои бяха спорните моменти в министерската кариера на проф. Тодор Танев

Година и три месеца след встъпването си като министър на образованието сега проф. Тодор Танев си тръгва от правителството на Бойко Борисов. Танев беше един от министрите с най-лош рейтинг в кабинета, като за това роля изиграха и различните спорни моменти, които той и министерството имаха.

Още в самото началото на кабинета "Борисов 2" проф. Танев проведе нестандартен урок по химия пред учениците от СОУ "Христо Ботев" във Враца, където отправи сериозна критика към научния принос на Ломоносов, Златаров и Фредерик Жолио-Кюри.

"Мария и Пиер Кюри са най-великите химици, Нобелови лауреати, но Фредерик Жолио-Кюри е пълна нула в науката, обаче се жени за дъщеря им Ирен и взема фамилията Кюри, "за да се фука", заяви тогава министърът и добави, че политически фактори са причина за славата му. "На Фредерик му се е отворило по политически причини, защото е бил в Съпротивата като в "Ало, Ало", допълни тогава проф. Танев.

Тогава той отнесе редица критики, на което отвърна с не по-малко спорно изказване по разгорялата се дискусия. 
"Което най-вече казах на учениците е да вземат пример от Мария Кюри, която е по-голям учен от другите, защото е два пъти Нобелов лауреат и то по две различни науки в "мъжки времена", написа тогава той.

По-късно министър Танев се извини и официално за думите си, като уточни, че със сигурност е далеч по-безопасно да се говори с клишета.

Друг проблемен момент в министерската кариера на проф. Танев бяха матурите, които според редица специалисти бяха най-зле организираните досега. За изнесените отговори от матурите той обвини квесторите от по-малките населени места за изтичането на отговорите на матурите през май. 

И все пак, на фона на редицата скандали и сигнали за купени отговори, министър Танев определи зрелостните изпити като успешни.

"Аз съм твърдо на мнение, че трябва да направим всичко възможно да внушим този авторитет на министерството, който то заслужава за едни прекрасно преминали матури, но винаги има грешки и тези грешки трябва да станат публично достояние", заяви тогава той.

Виж още: Пиар глава затрива, или Как лошата комуникация опропастява идеи​

Моментът, по който министърът печелеше подкрепа отвсякъде, беше гражданското образование. И все пак засега то е само на стадий идея, която евентуално тепърва ще се развива. Зависи кой ще е следващият образователен министър.

Учебниците и учебната програма обаче бяха това, което доведе до крайния резултат - искането за оставка от страна на премиера. Самият проф. Танев определи неведнъж, че учебниците са проблм.

Промените в учебната програма, представена "на парче" предизвикаха сериозни негодувания, а вкарването на политичеки корекнтия термин "съжителство" вместо вкоренения вече "турско робство" доведе до много по-сериозно гражданско недоволство, което в крайна сметка коства и поста на министър Танев.

Сега на дневен ред остава въпроса кой ще го наследи. Като номинация на Реформаторския блок в управляващата коалиция, новият образователен министър вероятно трябва да дойде от техните среди. Късно снощи блокът не е успял да се спре на едно подходящо име, като според източници е обсъждана само кандидатурата на председателя на ДБГ и вицепремиер Меглена Кунева. Тя е била подкрепена от собствената си партия и от СДС, но останалите партньори в коалицията са блокирали предложението. 

Тепърва предстои РБ да издига други номинации.