Хеджфонд мениджърът Бил Браудър определи състоянието на руския президент на 200 млрд. долара

Владимир Путин е най-богатият човек в света. Това заяви хеджфонд мениджърът Бил Браудър по време на интервю за Си Ен Ен. Браудър, който преди време беше най-големият чуждестранен инвеститор в Русия, помолен да оцени състоянието на руския президент Владимир Путин, той отговори, че то възлиза на 200 млрд. долара. Това го прави прави най-богатият човек в света и то с голяма преднина пред останалите.

Парите на Путин

"Смятам, че възлиза на 200 млрд. долара. След 14 години във властта и на фона на количеството пари, които Русия е спечелила, както и количеството пари, които не бяха похарчени за училища, пътища и болници - всичките тези пари в имоти, швейцарски банкови сметки, акции и хеджфондове, управлявани в полза на Путин и неговите приближени", заяви Браудър.

Към момента за най-богат човек на планетата е считан Бил Гейтс, чието лично състояние се оценява на 79 млрд. долара. Путин, който е бивш служител на КГБ, стана министър-председател на Русия през август 1999 г. и президент (официално избран) през май 2000 г. след изненадващото оттегляне на Борис Елцин na 31 декември 1999 г.

Израстване върху руската икономика

Виж още: "Франс прес" обяви Путин за личност на 2014 г.

Според Браудър през "първите си 8 или 10 години начело на Русия Путин е гледал да открадне колкото се може повече пари." В периода 2001 - 2007 г. руската икономика нарастваше средно с около 7% на година, а БВП на страната се увеличи шест пъти.

На фона на процъфтяващата икономика (благодарение на петрола) през 21 век, Путин консолидира властта, докато в същото време направи приятелите си и себе си изключително богати от държавната хазна.

"Скоро след като превзе властта, Путин даде ясно да се разбере, че възнамерява да премахне елита от времето на Борис Елцин и да създаде нов елит - основно от Санкт Петебург, които бяха също толкова корумпирани, но лоялни само към него," писа наскоро американската журналистка Ан Апълбаум, която е специалист по бившите комунистически държави.