Въпреки тройното повишаване на екотаксата върху пластмасовите пликчета от 2011 г. насам употребата им е нараснала с 30%, затова еколозите настояват най-малкото за увеличаване на таксите за използването им

За пълна забрана на употребата на найлонови торбички до 2025 година настояха пред Министерството на околната среда и водите няколко екоорганизации,предаде "Дарик". 

Евгения Ташева от Сдружение "За Земята" посочи, че от въвеждането на еко таксата през 2011 г. за пластмасовите пликчета, употребата им е нараснала с 30%. 

Според нея съществуващото финансово облагане не е ефективно, тъй като в него не влизат торбички с дебелина 0,03 милиметра, а те са най-разпространените.

Природозащитниците искат от екоминистъра Нено Димов въвеждане на по-ефективна такса до пълното премахване на пликчетата. 

"Днес в международен мащаб се отбелязва Ден за свят без найлонови торбички и това е нашето желание - скоро да спре да има тези еднократни пликчета, които замърсяват околната среда. Министерството на околната среда е компетентният орган по този въпрос и призивът е министърът да вземе мерки веднага, така че да бъде наложена екотакса на всички найлонови торбички за еднократна употреба, които се предлагат в търговската мрежа", каза Ташева.

Според Деница Заричинова от сдружение "За земята" средно 400 найлонови торбички на година ползва българинът, докато в други  западноевропейски държави потреблението е 4 пъти по-малко. 

По нейни думи ползваме една найлонова торбичка средно 25 минути, но тя се разгражда цели 400 години. 

Деница Заричинова посочва още, че мерките за ограничаването на употребата им не са достатъчни. Тя даде пример с редица европейски държави, в които за ползването на такива торбички са въведени санкции или таксата за закупуването им е много висока. Затова и в супермаркетите трябва да има видими и по-високи такси за ползването на найлонова торбичка, за да може клиентите да се замислят дали да я вземат. 

По думите на Заричинова има и много хора , които мислят за околната среда и се съобразяват. Законовите мерки са необходими за онези, които не се стараят да ограничат пластмасата в ежедневието си.

Източник: "Дарик"