С темповете, с които човечеството изразходва ресурсите на Земята, до 2050 г. ще ни трябват две планети, които да задоволяват потребностите ни

Всички сме виждали фантастични сценарии, в които Земята се превръща в пустиня, защото хората са твърде много и употребяват твъде много ресурси. Е, може и да не е чак толкова фантастичен този сценарий. 

Ресурсите, с които нашата планета разполага, са ограничени, включително и тези, които възприемаме като възобновяеми. Обаче забравяме често, че колкото повече потребяваме, толкова по-трудно е те да се възстановят. Така има една граница, която ни показва колко е разумното количество на ресурсите, които може да ползваме за година - всички природни ресурси, които планетата е в състояние да възстанови за една година. 

"Денят на надхвърленето"

Ежегодно обаче ние достигаме този максимум на изразходване за все по-малко време. И денят, в който ние минаваме тази граница се нарича "Денят на надхвърлянето"

Така тази година той настъпи на 8 август - 5 дни по-рано в сравнение с миналата.

Моментът на надхвърлянето се изчислява от института Global Footprint Network по данните, събрани от 70 световни организации като ООН, научни институти и университети. Учените съпоставят биокапацитета на планетата и екологичния отпечатък на хората, пояснява Арно Гофие от  WWF - Франция пред "Фигаро".

Виж още: Земята отново влезе в екологичен дълг

Биокапацитетът е способността на екосистемите да регенерират биологични ресурси и абсорбират отпадъци, създадени от хората. Измерва се в глобална площ. Що се отнася до човешкия отпечатък, той измерва площта на земята и биологично продуктивното морето, необходима за производството на всичко, което човечеството консумира и за абсорбиране на отпадъците. Отчита се и технологичният напредък всяка година.

Когато двете криви на графиката се пресекат, човечеството влиза в зоната на "екологичен дълг". Иначе казано, надхвърляме биокапацитета на планетата.

За да поддържаме сегашното си ниво на консумация, се нуждаем от 1,6 планети Земя. Тенденцията е датата на надхвърлянето да настъпва все по-рано с всяка следваща година. 

Причината е, че използваме повече ресурси, отколкото планетата може да осигури. Например: ядем повече риба. Вместо да ловим само рибата, достигнала зрелост, ловим и младите екземпляри, които не са в репродуктивнавъзраст. Т.е. запасите ще намаляват, докато изчезнат. 

Виж още: 10 реални причини за края на света

Друг пример: вместо да изхвърляме емисии въглероден двуокис така, че океаните и горите да могат да ги поемат, изхвърляме повече, парниковите газове остават в атосферата, където пък допринасят за глобалното затопляне.

Трети пример: Светът употребява повече вода, отколкото могат да понесат запасите от подпочвени води. Така на практика подпочвените басейни се изпразват за сметка на океаните, чието ниво се вдига. Резултатът ще е, че до няколко десетилетия на картата на света ще се появят нови пустини.

С това темпо през 2050 г. населението ще се нуждае от 2 планети Земя, за да се изхранва.

Тенденцията може да се обърне, ако променим начина си на консумация: да ядем по-малко месо, да използваме по-малко продукти, които предизвикват обезлесяване, да използваме по-малко колите си и самолетите, да използваме повече възобновяеми източици на енергия – като цяло да променим модела на развитие, в чиято основа в момента са БВП и растежът, с модел на по-интелигентна консумация, която не разчита само на изкопаемите горива, пояснява екологът.

При изчисляването на "деня на надхвърлянето" се използват данните за  хиляди икономически сектори. Според учените въглеродните емисии са най-бързо растящият сегмент от екологичното надхвърляне.

Виж още: Подземните води на планетата намаляват опасно бързо

Източник: "Фигаро", "Гардиън"