Тяхната имунна система просто игнорира вируса, без да развива имунна недостатъчност

СПИН е една от най-тежките болести, които светът в момента познава. Тя обаче може да не е чак такъв фактор в следващите поколения.

Едно от десет бебета от най-новото поколение се ражда с имунна система, която го предпазва от развиването на СПИН. Дори тези новородени да са прихванали ХИВ вируса от майките си, имунната им система се справя с него, като просто го игнорира, показва проучване, публикувано в журнала Science Translational Medicine, пише Би Би Си. 

И в момента предаването на ХИВ от майка на дете може да бъде предотвратено с терапия, но въпреки това голям брой деца се раждат носители на вируса, особено в епицентъра на епидемията - Африка. Статистиката показва, че близо две трети от децата, родени с ХИВ, умират до две години и половина след раждането им.

Учените обаче забелязали, че при маймуните, които също пренасят ХИВ и боледуват от имунна недостатъчност, процентът на смъртните случаи при новородените е много по-малък. Обяснението за това е в начина на работа на имунната им система. Оказва се, че той е много сходен и при бебетата, предпазени от СПИН.

Виж още: ООН: С 35% по-малко са новите случаи на СПИН от 15 години насам

Когато вирусът се насити в кръвта, унищожава имунната система и оставя организма уязвим за всякакви инфекции (тогава се развива синдромът на придобитата имунна недостатъчност (СПИН). Обичайната реакция на имунната система е да се бори с вируса и да се опита да надделее над него още докато той се множи, но при бебетата с "маймуноподобна система" реакция нямало.

В кръвта на 10% от изследваните деца в Южна Африка (родени с ХИВ и неполучавали антиретровирусна терапия) имало изключително високо насищане на вируса - десетки хиляди единици във всеки милилитър в тялото им - обаче нито са развили СПИН, нито проявяват симптомите на имунна недостатъчност. Оказва се, че при тях имунната система вместо да се бори с инфекцията е решила да я игнорира, и двете не си пречат взаимно.

"На практика имунната система игнорира вируса доколкото е възможно. Явно войната срещу него е това, което разболява организма, макар че това е обратно на логиката", коментира проф. Филип Гоулдър от Университета "Оксфорд", който е сред авторите на изследването.

Виж още: ООН: 5 години ускорени действия и можем да овладеем СПИН до 2030 г.

"Ако наистина самата имунна система е виновна за своя крах, а не вируса, това може да е основата за нова много по-ефективна терапия срещу ХИВ", смята той. 

Този защитен механизъм се наблюдава и при маймуните, а и при още 40 вида бозайници, чиито организми са еволюирали много по-дълго, отколкото на хората. Феноменът обаче засега се открива само при новородени, тоест може да се гледа на него и като на следващата еволюционна стъпка за човечеството, стига да се окаже трайна. Възможно е обаче с порастването поне при част от децата поведението на имунната система да се промени, затова те вероятно ще останат под наблюдението на учените дългосрочно.

Източник: Би Би Си