Европейските лидери обсъждат в Брюксел допълнителни мерки срещу епидемията

Първи случай на ебола е регистриран в Ню Йорк. Лекар, който наскоро се е завърнал от Западна Африка, е дал положителна проба за вируса.

Медикът е работил в Гвинея за организацията "Лекари без граници". Той се е върнал в САЩ преди повече от седмица, а вчера беше съобщено, че е приет с треска и стомашно-чревни проблеми в болница в Ню Йорк.

Здравните власти издирват хората, с които пациентът е имал контакт, за да проверят дали има евентуален риск за някой от тях.

Първи случай на ебола потвърдиха и в Мали. Пациентът е 2-годишно момиче, което наскоро е също пристигнало от съседна Гвинея. Мали става шестата западноафриканска държава, засегната от разпространението на вируса.

На заседанието на Европейския съвет държавните и правителствените ръководители на ЕС ще обсъдят днес въвеждането на допълнителни мерки за борба с вируса. На срещата присъства и българският президент Росен Плевнелиев.

Новият комисар за хуманитарната помощ и управлението на кризи - Христос Стилианидис, който наследява поста от Кристалина Георгиева, ще бъде координаторът на общността в борбата с ебола.

Източник: btvnews.bg