Любимият ни рок и блус певец, който тази година навърши 70, си отиде в навечерието на Коледа от рак на белия дроб. Припомнете си някои от най-големите му хитове, повечето от които - кавъри на чужди парчета

Половин век - толкова продължи музикалната кариера на Джо Кокър, започнала през 1964-та.

Първоначално младият англичанин от Шефилд се пробвал да пее поп с псевдонима Ванс Арнолд, след което се ориентирал към рока.

Дебютният му солов сингъл е песента на "Бийтълс" I'll Cry Instead.

Славата обаче идва с версията на друг техен хит, With a Little Help from My Friends, в която на китарата свири самият Джими Пейдж.

Парчето, издадено с истинското му име (детския прякор Джо вместо цялото Джон Робърт), се задържа цели 13 седмици в челната десетка на британския чарт - и дори достига върха.

Година по-късно, през 1969-а, Кокър го изпълнява на няколко американски рокфестивала - в Нюпорт, Денвър и, разбира се, Уудсток.

Впечатлени, Пол Маккартни и Джордж Харисън му позволяват да запише още две песни на "Бийтълс" - Something и She Came In Through the Bathroom Window.

Всъщност, немалко от следващите хитове на Джо Кокър също са кавъри - включително Unchain My Heart, изпята в оригинал от Рей Чарлз в началото на 60-те. На нея британецът кръщава албума си от 1987 г.

Друг подобен пример е Summer In the City - тук в концертно изпълнение, заснето в Германия през 1980-а. Оригиналът от 1966 г. е на групата "Ловин спунфул".

От втория му албум Joe Cocker! (1969), съставен основно от версии на чужди песни, е друг негов ранен хит - Delta Lady, композиция на студийния музикант и аранжор Леон Ръсел, който година по-късно го връща и на сцената, като организира турнето Mad Dogs & Englishmen.

Оттогава обаче датират и проблемите на Джо с алкохола. В средата на 70-те той все пак успява да се оттласне от дъното с романтичната балада на Били Престън от 1974-та You Are So Beautiful, която изпълнява и на 25-годишнината от Уудсток.

Най-запомнящите се парчета в кариерата му са предимно кавърверсии, но има и написани специално за него песни, с които е печелил наградите "Грами", "Златен глобус", БАФТА и "Оскар" - като дуета му с Дженифър Уорнс Up Where We Belong, към филма с Ричард Гиър "Офицер и джентълмен" (1982).

Кавър обаче е другото му известно филмово парче, което звучи като фон за разсъбличането на Ким Бейсинджър в "Девет седмици и половина".

Многократно номинираният и двукратен носител на "Оскар" Ранди Нюман издава You Can Leave Your Hat On още през 1972-ра, но версията от албума на Джо Кокър Cocker (1986) е предпочетена за сцената със стриптийза и се превръща в емблематична музика за еротични спектакли.

Сред неговите 10 най-успешни парчета в американските класации сп. "Билборд" нарежда още един кавър от края на 60-те - Feelin' Alright, в оригинал на английската група "Трафик", а тук в концертна версия от 1992-ра.

През близо 50-годишната си кариера Джо Кокър издава 22 студийни албума плюс множество концертни аудио и видео записи, най-новият от които - Fire It Up: Live (2013).

Последният му хит, който намира място в американския Топ 40, обаче е четвърт век по-рано - When the Night Comes (1989), с автори Брайън Адамс, Джим Валънс и Даян Уорън.