Сред първите имена в програмата на "Банско бийт" са французите "Мо Каламити енд дъ уизардс", американецът Шон Лий със своя "пинг-понг оркестър", шведите Little Dragon и диджей Сам Фелт

Концепцията на двудневния "Банско бийт" (10-11 юли) е насочена към всички фенове на модерната музика, която отправя послания, обясняват организаторите на фестивала "Бохемия ентъртейнмънт", ползващи се със специалното съдействие на Община Банско.

Първият оповестен хедлайнър е звездата от британския "X Factor" Джеймс Артър, който гостува у нас и миналата есен. Дебютният му сингъл Impossible се превърна в хит още с победата му в сезон 2012, последван от You're Nobody 'Til Somebody Loves You... но изминалата година не беше сред най-добрите за младежа от Мидълзбро.

"2014 г. беше изключително неблагоприятна. Но научих колко страхотни фенове имам, на които винаги мога да разчитам", обобщава той в "Туитър", а когато говори за себе си, е безкрайно лаконичен: "Казвам се Джеймс и съм текстописец, певец и... артист."

Феновете се надяват до края на 2015-а да излезе и вторият му албум, след като от появата на последния му сингъл Get Down мина повече от година.

Французите Mo'Kalamity & The Wizards, които идват за първи път у нас, са реге изненадата на фестивала. Мо Каламити сама пише песните им, от които се излъчва спокойствие и позитивна енергия, а звученето е силно повлияно от родината й - Кабо Верде.

Започнала кариерата си като беквокалистка, тя решава да сформира своя група от "магьосници" (от англ. wizards). Ритъмът е реге, а посланието - за любов. Тези дни "Уизардс" и фронтдамата им пуснаха и ново видео към песента Struggle of the Spirit, от албума Freedom of the Soul (2013).

Американският композитор и мултиинструменталист Шон Лий създава своя инструментален проект Shawn Lee's Ping Pong Orchestra през 2004 г., когато излиза и дебютният им албум Music and Rhythm.

Музикалната индустрия бързо приема звученето на "пинг-понг оркестъра" и не след дълго той озвучава сериали като "Малкълм", "Изгубени", "Грозната Бети", "Отчаяни съпруги", "От местопрестъплението: Маями", реклами, видеоигри, филми ("Бандата на Оушън-3") и редица други продукции.

Българската публика ще има удоволствието да чуе и актуалното им парче Kiss The Sky.

Към първите три имена в програмата на "Банско бийт" организаторите добавиха още две: шведската алтернативна група Little Dragon и холандския дийп хаус диджей Сам Фелт

Почитателите на нетипичното ритмично звучене ще оценят властния тембър на Юкими Нагано (вокали, перкусии) и останалите й колеги: Фредрик Валин (баскитара), Хакан Виренстранд (клавишни) и Ерик Бодин (ударни).

Всички те са приятели от ученическите си години и през 1993-та създават свой саунд, силно повлиян от 60-те, 70-те и 80-те, като вземат най-добрите черти от популярните музикални течения в различните десетилетия - и ги примесват с уникално звучене и електронно шоу.

Четиримата шведи казват, че в началото не са имали представа с какво се захващат: "Знаехме само, че искаме да не се ограничаваме в един стил, да сме различни."

Диджей Сам Фелт първоначално стои зад кулисите като продуцент, докато не усъвършенства музикалния си талант дотолкова, че да иска да покаже на публиката на какво е способен.

Ремиксът му на Guitar Track на Сандер ван Дорн & Firebeatz събира 2 млн. прослушвания в SoundCloud и се качва до първото място в Hypem.com, като го превръща в едно от откритията на изминалата година.

Първите му самостоятелно реализирани хитове са с Де Хофнар - Big Love на "Флийтуд Мак" и Bloesem. Ремиксирал е също парчета на Mumford & Sons (I Will Wait, заедно с Bloombox), Naxxos (New Orleans), I Am Oak (On Trees And Birds And Fire) и Хосе Гонсалес (Stay Alive).

Тази година той издаде и сингъла Show Me Love с участието на Кимбърли Ан.