Рекорден процент двойки по български език и литература, всеки трети зрелостник на матурата по география е скъсан

Тази година има два пъти повече зрелостници с по две отлични оценки, отколкото зрелостници с по две слаби оценки. 4637 зрелостници имат по две шестици, а 2325 - по две двойки. Това съобщи вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева на пресконференция за резултатите от държавните зрелостни изпити, проведени през май 2016 г.

Учениците, изкарали по 100 точки на един от двата изпита, са два пъти повече от зрелостниците, изкарали 0 точки, или 131 са с по 100 точки и 59 са с нула точки, съобщи още министърът.

Шестиците по български език и литература са 5602, а по втория изпит по предмет по избор - 9716. Двойките по български език и литература са 4189, по втората задължителна матура - 6460.

Двойките по български език и литература обаче са 4189 и това е най-големият процент двойки по предмета откакто матурите за зрелостниците бяха върнати. Това представляват 8,73% от всички оценки по предмета. 

Виж още: 52 089 зрелостници пишат върху "Гераците" на Елин Пелин на матурата по литература

Министър Кунева коментира, че това е тревожна тенденция и целта на МОН е тя да бъде преодоляна. Вярвам, че новите учебни планове по БЕЛ ще постигнат именно това, да не се препуска по материала и да се учат наизуст фрази и литературни клишета, а да се осмислят художествените произведения, да се правят сравнения. Новите учебни програми дават възможност за повече практически упражнения, повече писане на текстове, посочи Кунева.

По думите ѝ за следващата година ще бъде направен много обстоен анализ къде именно са тесните места, кои са най-трудните неща за учениците и този анализ ще бъде оповестен, за да свърши работа и на учителите.

Двойките по различните предмети

Друг проблемен предмет тази година е географията и икономикаката, където двойките са 3369 или близо 1/3 от явилите се по този предмет. Слабите оценки по биология и здравно образование са 1329, по философски цикъл са 363, по история и цивилизации - 265, по английски език - 155, по математика - 92, а по физика - 8. При матурите по езици двойките по руски език са 10, по немски език - 3, по френски език - 2, по испански език - 1. Само по италиански език няма слаба оценка.

Ако оставим двойките настрана, средният успех на учениците през 2016 г. е по-висок по всички останали предмети. Най-добре зрелостниците са се представили по чужди езици, но също и по математика и по природните науки, като сред тях най-високи са резултатите по химия и опазване на околната среда.

Момичетата имат по-добри резултати от момчетата по почти всички предмети. Единствените две изключения са химия и опазване на околната среда и испански език.

Виж още: Как се купуват отговори за матури

По разпределение по области София-град, Варна, Пловдив и Смолян се представят най-добре по български език. Кърджали, Разград и Силистра - най-слабо. Една област само е повишила резултата си спрямо миналата година - Варна. Тези, които отбелязват най-голям спад, са София област, Пазарджик, Благоевград и Кърджали.

Първите три училища с отлични резултати по български език и литература за 2016 г. са 91-а Немска езикова гимназия в София, 164-а Гимназия с преподаване на испански език "Мигел де Сервантес" в София и Американският колеж. Отличниците във втората матура са Американският колеж, Софийската математическа гимназия и 164-а Гимназия с преподаване на испански език "Мигел де Сервантес".

Двойките по математика при седмокласниците - заради погрешно зададени задачи

Междувременно според заместник-ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси проф. Сава Гроздев големият брой слаби оценки на външното оценяване след VII клас по математика се дължи отчасти и на неправилно зададени условия на задачите в първия модул.

В темата, която е зададена, виждам най-много 2-3 задачи, които са правилно, коректно зададени, без забележки. Моето твърдение е, че така поставена темата поставя децата в положение да не могат да направят нищо.

Всички задачи са некоректно поставени за един ученик, не говоря математически. Не е причината в Министерството, не е в инспектора, те си гледат работата, но този, който е правил темата, трябва да бъде дисциплинарно уволнен и даден под съд, защото 17 хил. двойки да има и да разтревожат толкова много семейства се дължи именно на тази некадърно направена тема.

Виж още: Всеки трети седмокласник е скъсан по математика на матурата

Според Гроздев има и конфликт на интереси, тъй като математикът, изготвил задачите - Мадлен Христова, е на щат в 125-о училище, а пише и в списания, обявявайки длъжността си.

Задача 20 също е сгрешена, въпреки твърденията, тиражирани в медиите. В условието се говори за 8 правоъгълни триъгълника, а те са 7, категоричен е математикът, който е и ръководител на отбора по математика..

Юлиян Петров от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа“ оцени проф. Гроздев като пределно откровен, но допълни, че двойките на изпита по български език също са огромен брой и това поставя въпроса дали учебниците са достатъчно ясни за учениците.

Според синдикалиста, трябва да бъде разчупен „двуполюсният модел“ българският и математиката да отстъпят в "един баланс на всички предмети, които се изучават в училище". 

Източник: БНР