Безпилотните летателни устройства стават все по-популярни, но с това нараства и нуждата от контрол и регулация

В началото безпилотните летателни апарати се използваха за удари по талибаните в конфликтни зони на държави като Пакистан. След това т.нар. "дронове" намериха все по-широко приложение и днес дори вкарват нелегално наркотици през границата.

Според прогноза на "Делойт" продажбите на такива устройства за невоенни цели тази година ще достигнат 300 хил. единици.

Виж още: Как си представяме бъдещето

Инцидентът с малък хеликоптер, който катастрофира в двора на Белия дом тази седмица, обаче хвърли светлина върху нуждата от регулиране на трафика.

На нарочна среща във Вашингтон беше дискутирано въвеждането на лицензи за пилоти на дронове, ориентирано към ветерани и инвалиди, които не могат да пилотират сами. Разработен е и специализиран софтуер за управление на полетите.

Инцидентът в Белия дом се случи през нощта,

докато президентът бе на официално посещение в Индия. Вината пое служител на държавна агенция, свързана с разузнаването. 60-сантиметровият безпилотен хеликоптер обаче летял в извънработното му време и нямал нищо общо с неговите трудови задължения.

Майкъл Дробак, изпълнителен директор на една от професионалните организации в тази сфера - Small UAV Coalition, коментира пред "Ню Йорк поуст", че това е "ужасно произшествие" за тази индустрия, защото създава впечатление, че технологията им се използва безотговорно.

Все пак мнозинството потребители на дронове в САЩ, които наброяват поне половин милион, подхождат с нужното чувство за отговорност, уверяват от общността.

Производителите вече сами налагат ограничения

и някои от по-новите модели, които се предлагат с развлекателна цел, няма да имат достъп до радиус от няколко километра около летищата.

В самия окръг Колумбия безпилотните летателни апарати се смятат за незаконни, но това не им е попречило да кръстосват небето над столицата.

Виж още: Международен скандал на Балканите след мача Сърбия-Албания

Дроновете са бъдещето - така смятат не само онлайн търговци като "Амазон", които искат да ги използват за доставки, а и наркобароните, но също и митническите власти, намерили им приложение при патрулирането и контрола по южната граница с Мексико.

Експерти по сигурността обаче предупреждават, че дроновете могат да пренасят взривни устройства и друг вид оръжия - и да проникнат в президентската резиденция,

без да бъдат засечени от радарите, тъй като летят твърде ниско

По ирония, именно Барак Обама позволи на военните да използват дистанционно управляваните въздушни превозни средства, т.нар. UAV (unmanned aerial vehicles) в борбата с тероризма, отбелязва Си Ен Ен.

От 2011 г. насам САЩ са нанесли над 500 такива удара, като най-новият беше осъществен тези дни от ЦРУ в бунтовен район на Йемен. Както показа практиката обаче, те могат да засегнат и мирно население.