Взирането в екраните може да доведе до сериозен ръст на хората, страдащи от късогледство

Към 2050 г. около половината от населението на планетата ще страда от късогледство, пише британският в. "Телеграф", цитиран от агенция "Фокус".

Това би било значително увеличение в сравнение с 34%, които в момента се затрудняват да виждат надалече. 

Причината за рязкото влошаване на зрителните способности е твърде многото време, през което се взираме в екраните на компютрите и смартфоните и недостатъчното време, прекарано на открито, се посочва в изследването, публикувано в журнала "Офталмология". 

Авторите му прогнозират, че 4,8 млрд. души или 49,8% сто от световното население, ще трябва да носят очила през 2050 г. През 2010 г. 28,3% - 2 млрд. души, са страдали от късогледство, познато още като миопия. 

Виж още: Очилата ги правят по-умни?​

Промените са предизвикани от фактори на околната среда, посочват учените. Изследването показва, че хората, живеещи в богати държави в Северна Америка, Европа и части на Азия по-често са късогледи, тъй като прекарват повече време, гледайки екрани. Друго проучване установява, че вероятността за късогледство при децата във Великобритания е два пъти по-голяма сега, отколкото преди 50 години. 

Взаимовръзката между късогледството и компютърните екрани обаче все още не е категорично доказана. Екип от Щатския университет на Охайо в САЩ открива, че взирането в електронните дисплеи в продължение на часове "не причинява късогледство". 

Виж още: Митове за витамините

Продължилото две десетилетия проучване, което е приключило през миналия април, не открива зависимост между времето, прекарано пред екран и миопията. И двете противоречащи си изследвания все пак са единодушни, че вероятността от развиване на късогледство е по-малка при децата, които прекарват повече време на открито.

Източник: "Телеграф", Агенция "Фокус"