Тази вечер е пикът на метеорния дъжд от Персеидите

През нощта на 12 срещу 13 август се очаква годишният пик на метеорния дъжд. Тази нощ метеорния поток Персеиди минава най-близо до Земята. Oпашката на кометата Суифт-Тътъл, която представлява метеорния поток, ще премине на разстояние под 80 хил. километра от нашата планета.

Най-близката си точка опашката ще достигне тази вечер в 20.40 часа българско време, като астрономите очакват до 100 "падащи звезди" на час в пика на метеорния дъжд. Към 14 август вече броят на метеорите вече ще е два пъти по-малък.

Тази година - особено ясно явление

Тази година е особено благоприятна за любителите на космическия спектакъл, защото Луната е в последните си фази преди новолуние и отразената от нея светлина ще е минимална, което ще подпомага за още по-ясна и красива гледка. 

Въпреки това, за да наблюдавате най-добре метеорния дъжд, се препоръчва да излезете извън града, тъй като светлините ще пречат да виждате нощното небе. 

Видео: Никога не сте виждали нощното небе по този начин

Персеидите тази година са активни от 17 юли. Броят им ще намалява постепенно до 24 август, след което вече няма да могат да се видят. Числото на метеорите обикновено достига 60 в час, но тази година ще е 100 в пика. Названието си потокът е получи от съзвездието Персей.

Явлението се наблюдава от хилядолетия и на Запад е известно и като "сълзите на Свети Лаврентий", тъй като съвпада с празника на светеца.

Източник: Би Ти Ви