Според проучване цената на киловатчас слънчева енергия ще е между 4 и 6 евроцента

До 2025 г. в слънчевите региони на Европейския съюз зелената енергия ще стане по-евтина от тази, произвеждана от въглища или газ. Това е заключението от проучване на учените от Института за слънчеви енергийни системи Фраунхофер, публикувано ден, преди Европейската комисия да обяви плановете си за единен енергиен съюз, пише UReport.

Според данните от проучването се очаква до 2025 г. разходите за производството на слънчева енергия в Централна и Южна Европа да се понижат до 4-6 евроцента на киловатчас. В доклада, поръчан от неправителствената организация Agora Energiewende се добавя още, че до 2050 г. енергията от слънцето може да достигне и цена от 2 евроцента на киловатчас.

Учените от обаче са на мнение, че цената на фотоволтаичните централи може да се повиши с до 50%, ако управлението на фотоволтаичните централи е лошо.

Само "консервативни допускания"

Виж още: Нови слънчеви панели могат да обезсмислят изкопаемите горива

По думите на изследователите, в проучването са използвани единствено "консервативни допускания" за възможното бъдеще на технологичните открития в областта на слънчевата енергия. Под внимание не са били взети иновации, които могат допълнително да свалят цените на електроенергията.

В момента цената на електричеството, произвеждано от големите фотоволтаични централи в Германия, е малко под 9 евроцента на киловатчас. Според изследването електричеството от новите централи, работещи с изкопаеми горива, струва между 5 и 10 евроцента на киловатчас, докато ядрените централи произвеждат за 11 евроцента.

Виж още: "Епъл" инвестира 850 млн. долара в слънчева енергия

Преход към зеленото енергийно бъдеще

Към момента ролята на фотоволтаичната енергия на енергийния пазар в Европейския съюз е все още ограничена, заради сравнително високата си цена, в сравнение с други нисковъглеродни методи за производство на електричество.

Ако се вярва на изследването обаче, в обозримото бъдеще слънчевите централи ще могат да се конкурират дори с ТЕЦ-овете, които са смятани за евтини. Това означава, че фотоволтаиците могат да изиграят решаваща роля в борбата на Европейския съюз за енергийна независимост и достигане до целите му за намаляване на вредните емисии до 2020 и 2030 г.