Интересен акцент тази година са музикалните събития с участието на утвърдени японски творци и изпълненията на традиционна японска музика

Официалното откриване на Дните на японската култура, които се организират от 1990 г. насам, е на 9 октомври от 19 ч. в зала "България" с концерт на Детския хор на БНР под диригентството на акад. Христо Недялков под наслов "Япония в нашите сърца".

В програмата за вечерта са включени песни от японски и български композитори, някои от които - по стихове на императрица Мичико и президента на Токайската образователна система проф. Тацуро Мацумае. Концертът се осъществява със съдействието на Асоциацията на българите, завършили Токайския университет.

Световноизвестната пианистка Фуджико Хеминг ще изнесе солов концерт на 24 октомври от 19 ч. в зала 11 на НДК (кино "Люмиер"). Въпреки частичната загуба на слуха изпълнителката буди възхищение у публиката със своите виртуозност и силно музикално присъствие. Българската публика ще се наслади на нейната "Вълшебна Кампанела", както се казва и дебютният й албум, продаден в близо милионен тираж.

Наред с традиционната панорама на японското кино (30 октомври-6 ноември в учебното кино на НАТФИЗ) и демонстрацията на спортове (12 октомври, НДК), за пореден път посолството на Япония у нас планира и бизнессъбития.

Българо-японската бизнес седмица (4-8 ноември) се фокусира върху възможностите за малък и среден бизнес между двете държави. В рамките на инициативата проф. Хитоши Осада ще говори пред студентите в курса "Глобален мениджмънт и лидерство" към УНСС, а в края на ноември се планира икономическа лекция на тема "Предложението на Япония за умно общество" с гост-лектор от компанията "Хитачи".

Освен в столицата, културни прояви ще се състоят и в още няколко населени места. Дамското дуо Belly Love ще очарова публиката в София, Хасково и с. Узунджово на 7, 8 и 9 ноември. За първи път у нас те ще представят уникално музикално концертиране на 60 звънчета само с две ръце.

От 1 до 15 ноември Павликени е домакин на изложба на съвременна керамика от петима изявени японски автори. Ще бъдат показани също колекции японски гравюри, произведения на хартиеното изкуство и творби на изтъкнатия калиграф Кихачиро Нишиура, който лично ще посети Павликени и Русе на 13 и 14 ноември, за да демонстрира съвременни похвати и стилове в калиграфията.

Всички събития от програмата са със свободен вход - както в столицата, така и в Казанлък, Хасково, Русе, Павел баня, Павликени и с. Узунджово. Покани за концертите могат да се вземат предварително от касите на съответните зали.

Дните на японската култура 2013 се осъществяват със съдействието на Клуба на приятелите на Япония в България "Нихон Томоно Кай" и с любезната финансова подкрепа на: Alliants, Astellas, Canon, Honda, JTI, Kaliakra Wind Power, Mazda, Mitsubishi Corporation, Nissan, Toyota, Toshiba, YAZAKI и Yokogawa България.