При започването на диета или промяна начина на хранене, хората често се съсредоточават по-скоро върху количеството на храната, отколкото върху качеството й.

Здравословното хранене обезателно изисква подмяна на нездравословните наситени мазнини (съдържащи се в храни като масло, свинска мас, продукти с животински мазнини) с по-здравословни полиненаситени и мононенаситени мазнини (съдържащи се в масла от маслини, рапица, слънчоглед, маргарин).

Трябва да се мисли дългосрочно за инвестицията, която правим в здравето си - повече движение, в комбинация с увеличена консумация на растителни мазнини и смяната на наситени с ненаситени мазнини значително подобряват нивата на холестерола в организма ни, които, от своя страна, намаляват риска от сърдечни заболявания.

Виж още: Храни, от които огладняваме още повече

Ето какво съветва в интервю във в. "Труд" проф. Божидар Попов, председател на Българското дружество по хранене и диететика, автор на книгата "Митове и истината за храните, храненето и диетите":

- В какво се крие ключът към резултатната, полезна диета?

- За да поддържаме стабилно тегло, без резки и вредни смени, е необходимо да намерим баланса при храненето с белтъчини, въглехидрати и мазнини. Трябва да включим в ежедневните си хранения здравословни мазнини като обърнем внимание колкото на количеството, толкова и на съдържанието им - т.е. не бива да заменяме един продукт, консумирайки друг в двойни дози, само за да компенсираме разликата във вкуса.

- Къде да открием тези здравословни мазнини?

- Това са т.нар. полезни или ненаситени мазнини. Те са основно два вида: мононенаситени и полиненаситени. Те са и тези, които организмът ни не може да синтезира сам, затова е важно да си ги набавяме редовно чрез храната.

Мононенаситените мазнини се съдържат в зехтина, трапезния маргарин, авокадото.

Полиненаситените, известни още като омега-3 и омега-6 мазнини се съдържат съответно в: ядките като кашу, бадеми кедрови ядки и бразилски орехи, семената, лененото семе (омега-3) и слънчогледовото олио, царевичното олио, соята (омега 6).

Първите намаляват "лошия" холестерол, а вторите освен това повишават и нивата на полезния.

Виж още: Защо обичаме сладко или мазно?

- Споделете няколко лесни навика, с които да възпитаме подобни хранения в ежедневието.

- В България, въпреки благодатния ни излаз на море, се консумира изключително малко риба.

Хората ще се почувстват прекрасно, ако ядат два или три пъти (около 150 г на хранене) риба в седмицата. Рибата не съдържа въглехидрати, но има висок процент на пълноценни белтъци, богата е на витамини А, D, В12, В1. 

Белтъчният й състав съдържа незаменими аминокиселини.

При необходимост от ограничена консумация на мазнини, нискомаслените маргарини с добавени витамини са едно отлично решение. Със смяната на маслото с маргарин за сутрешния си тост или сандвичите за обяд, човек отстранява почти 3 кг наситени мазнини от менюто си за една година - ето един лесен начин да ограничим приема на наситени мазнини и вместо това да изберем здравословни мазнини, за да намалим риска от сърдечни заболявания.

Малки количества всеки ден водят до големи резултати с течение на времето.

Виж още: 6 храни, от които затъпяваме