Депутатите приеха на второ четене промени в закона за училищното образование

На принципа "парите следват ученика" децата, които учат в частни училища, ще получават държавно финансиране. Това гласуваха на второ четене депутатите с промени в Закона за училищното образование.

В момента у нас има 162 частни училища и 54 частни детски градини, припомня "Клуб Z". Депутатите решиха още, че когато частните училища получават държавна субсидия, те може да събират такси само за дейности, извършвани от тях, извън финансираните от държавата.

20% от техния прием пък ще се отделя за социалнослаби и даровити деца.

Държавното финансиране влиза в сила от 2018 г.  

"Когато в България социалните неравенства се увеличават, ще получим ли ние нещо, ако от 100 единици финансиране, 20 от тях ги извадим и ги раздадем някъде другаде?", попита депутатът от БСП Янаки Стоилов. Според него мнозинството работи срещу по-голямата част от българските граждани.

"Това е модерното разбиране за осъществяване на правото на образование. Това е баланс между обществения интерес и частната инициатива" - така депутатът от Реформаторския блок Бойка Маринска защити законопроекта.

Снежана Дукова (ГЕРБ) изтъкна, че това финансиране ще струва на държавата между 11 и 13 млн. лв. "Имам чувство, че забравяте кой ви управлява. Ама вие давате ли си сметка колко пари влизат в бюджета като излишъци? Няма да ги вземем от енергетиката. Ние даваме, но не взимаме", каза още Дукова.

Източник: ClubZ.bg