Вирусните инфекции са се увеличили с 20% само за седмица, показват данните на здравните власти.

"Необичайно ниските за сезона температури са виновни за повишената заболеваемост", обяснява за в. "Преса" началникът на детското отделение в Инфекциозната болница в София д-р Атанас Мангъров.

Пролетният парагрип е характерен с обрив по цялото тяло, който се появява в края на острата фаза. През първите три-четири дни се вдига температура, която при малчуганите може да стигне и до 40 градуса. Засегнатите имат силно главоболие, чувстват се отпаднали. При повечето се появяват диария и повръщане, а към петия ден идват пъпките.

"Те покриват цялото тяло, както и главата и лицето, а много родители и дори джипита го бъркат със скарлатина", посочи д-р Мангъров. Това е проблем, защото се започва веднага с антибиотик, който може само да влоши състоянието на хлапетата.

При около 20% от болните се стига и до усложнения като ангина, отит или пневмония. Родените след 2005 г. са по-малко застрашени от сериозни бактериални инфекции, защото са ваксинирани.

"Възрастните обаче не биват да подценяват вируса и задължително трябва да си останат вкъщи за седмица, да минат на щадяща диета и да пият повече течности", подчерта медикът.

Най-много са болните в София-област, където всеки 94 души на 10 000 население са заразени. В Ловеч, Русе, Шумен, Стара Загора, Велико Търново и Плевен също се отчита повишена заболеваемост. 

Вирусът все още не е стигнал до Търговище, където няма нито един регистриран случай, както и в Кърджали.