Парламентът прие на второ четене програма, която да подтикне трайно безработни да се ориентират към други населени места за намиране на работа

Представете си държавата да плаща наема ви, таксите за детска градина, интернета и други разходи, само за да се преместите да работите на ново място. Ако това ви звучи невероятно, пригответе се за изненада.

Приетите на второ четене от парламента промени в Закона за насърчаване на заетостта, постановяват, че хората без работа, които бъдат наети в друго населено място - на повече от 50 км от настоящия си адрес, могат да получават средства за покриване на разходи за такси за ясли, детски градини, наем и интернет. 

Идеята на социалното министерство, което предложи промените, е тези нови стимули да подтикнат много хора, които не намират работа в собствения си град, да потърсят препитание някъде другаде.

Предвижда се средствата да се отпускат за не повече от 12 месеца, като размерът им ще се определя годишно в Националния план за действие по заетостта. Целта е да се насърчи мобилността на безработните и да се подкрепят семействата от по-слабо развитите икономически райони.

Виж още: Даваме 30 млн. лв. за откриване на работни места за младежи

Според експертите големият проблем не е липсата на достатъчно свободни работни места, а фактът, че те не се намират там, където са безработните. Това е и причината държавата да обмисля ход, с който да подтикне безработните да потърсят работа другаде. 

Според социалният министър Зорница Русинова с промените в Закона за насърчаване на заетостта ще се даде по-добра възможност хората да намерят реализацията си на пазара на труда. Тя уточни, че 19 хил. са обявените и работни места, като 60% са в частния сектор.

"С предложените промени целим да насърчим хора, които имат възможност да си намерят работа в други населени места", заяви Русинова и обясни, че промените предвиждат да се поеме пакет с разходите на такива хора за жилище, енергийни разходи и за детска градина. 

За целта държавата трябва да отдели пари, които да подпомогнат хората в преместването им в друго населено място с цел работа. Сред разходите, които ще бъдат покрити от хазната, са и тези за транспорт и преместване на багажа.

Основно стимулите ще са насочени към над 120 хил. дълготрайно безработни. Това са хора, в чиито градове и села просто няма работа. Ще могат да се възползват обаче и другите желаещи. Част от разходите им ще бъдат поети, но ако новата им работа е на не по-малко от 50 км разстояние от дома.

Виж още: 50% от наетите по програми за заетост след това пак са безработни

Тепърва ще става ясно обаче колко пари ще отдели държавата, колко хора ще бъдат подпомогнати и как ще се случват нещата на практика. Засега се предвижда промените да влязат в сила от догодина.