Британският комик и телевизионен водещ Джон Оливър буквално сътвори история в предаването си

И преди сме говорили за британския комик със свое шоу по HBO Джон Оливър. Ексцентричният водещ засяга в седмичното си шоу Last Week Tonight различни социални проблеми в САЩ и по света, като ги представя по уникален и забавен начин, така че повече хора да обърнат внимание на конкретната тема. Самото предаване пък често е определяно като "разследваща комедия", а за два сезона вече е спечелило редица награди за най-добро токшоу.

В последното си предаване обаче, Джон Оливър действително сътвори история. И това го казваме на фона на интервюто му с Едуард Сноудън, което даде на американците наистина нов поглед върху следенето онлайн. В последния епизод Оливър опрости на 9000 души дългове, натрупани по време на скъпо струващи лечения, на обща стойност 15 млн. долара, като това е най-големият подарък, правен по телевизията. 

Самият водещ твърди, че действието му надминава благотворителното шоу на Опра Уинфри, в което тя подари нов автомобил на всеки от публиката си за общо 8 млн. долара. 

Как стана това? 

Основният сегмент на последния епизод на шоуто бе посветен на дълговете в САЩ и на възможността кредиторите да продават и препродават дълговете към тях на различни кредитни компании. 

Институциите често продават дълговете си за жълти стотинки на компании, които опитат да съберат сметките от клиентите им. Тези компании почти не са регулирани и често наемат агресивни служители, които опитват да сплащат хората, докато не си платят. Използваните от тях тактики вървят по ръба на закона, а понякога дори го прекрачват. Междувременно регулацията на подобни кредитни компании е минимална.

Виж още: Не любовта, смехът ще спаси света!

За да докаже това, от шоуто на Джон Оливър основават собствена кредитна компания - Central Asset Recovery Professionals, регистрирана по интернет в щата Мисисипи. Оливър коментира, че целият процес бил "потресаващо лесен". Така с вече регистрирана компания те успяват за 60 хил. долара да закупят кредити на обща стойност 15 млн. долара. 

Водещият представи неправителствената организация RIPMedicaldebt.org, която се занимава с благотворителна дейност. Тя събира пари, за да откупи медицинските сметки на крайно нуждаещи се хора и след това да ги опрости. 

Това беше наистина зашеметяващо. Той хвърли светлина върху проблем, който толкова малко от нас осъзнават, че съществува“, заяви Крейг Антико, директор на RIPMedicaldebt за шоуто на Оливър.

Виж още: Интервюто на Джон Оливър с Едуард Сноудън, което може да промени гледната ви точка за следенето онлайн

От началото на седмицата неговата организация отбелязва ръст на даренията. Основна част от парите отиват за покриване на медицинските разходи на американски ветерани.

Според Антико хората, които дължат пари на болници, трябва да си ги платят, но не би трябвало да бъдат принуждавани да избират между купуването на лекарства и храна. По думите му хората никога не трябва да теглят кредит, за да платят за операция.

"Ако хората са обърнали внимание на шоуто на Оливър и това ги е разстроило, те трябва да осъзнаят, че можем да изчистим голяма част от тези дългове, ако си помагаме. Хората могат да дарят 50 долара и така да изчистят нечий дълг за 10 хил. долара", казва още той.

Виж още: Джон Оливър за нелицеприятната страна на ФИФА

Това не е първото подобно действие на шоуто. В предишен епизод, разглеждащ телевангелистите - свещеници, които по телевизията, Оливър регистрира собствена църква, която по примера на другите телевангелисти да събира дарения в името на Бог. За разлика от тях обаче, шоуто дари всички събрани средства на "Лекари без граници".