Единствената ни надежда е да се присмеем над проблемите и едва тогава да мислим върху тях

Коя е най-голямата сила на света? Силата, която може да променя, да създава мостове, да те накара да се замислиш и дори да изменя идеали... 

Любовта? Не... Само в приказките. Всеки пораснал човек знае, че между любов и обич има разлика, а накрая любовта отстъпва място на обичта. 

Смехът. Смехът, приятелю, може да ти даде път там, където другаде не би могъл да стигнеш. Той ти отваря врата към сърцата на хората. Той носи послания и може да ти промени погледа към нещо или някой. Той ни връща на земята и ни дава надежда. Щом в най-мрачните си моменти можем да изтръгнем усмивка и смях, значи нещата не са толкова черни. Та смехът, приятелю. 

И в този пропадащ от глупост свят, чиито лидери мислят с портфейла си, единствената ни надежда е смехът, който образова и отваря хоризонти. 

И ни трябват повече шутове, които да казват истината по начин, който да ни кара да се смеем. Защото тази истина, в повечето пъти е грозна, неприятна и не върви да я кажеш сериозно.

Затова и хора като Джон Стюарт и Джон Оливър са модерни герои, а хората им се доверяват. Защото хората, дълбоко в себе си, копнеят да покажат на целия свят един голям среден пръст, но не им стиска. Твърде удобно им е да не го правят. И имат нужда някой друг да го стори вместо тях.

И когато политиците се дънят в обещанията си, когато обществото нехае за важни проблеми, когато се случват пълни глупости, а разни кукловоди водят масата в определена посока, трябва да дойдат шутовете, които да посмеят да кажат, че царят е гол. И всички да се посмеем и да вземем сериозно да помислим над това, което ни се говори.

Виж още: Шест ползи от смеха

Затова и тук в България ни трябват модерни шутове. Трябват ни хора, които да не се страхуват да кажат това, което мислят, но да го кажат така, че да разсмеят възможно най-много хора, да ги завладеят. Да влязат в сърцата им и там да оставят онова желание да помислиш сериозно по темата, след като вече си ѝ се присмял.

А такива важни и болезнени теми тук си имаме много. Но шутове няма. Или поне правилните такива. Независими и смели. Те са истинските герои на нашето време.