Донорството на яйцеклетки е повече от помощ, то е сбъдването на нечия мечта - мечтата да бъдеш родител

Всяка жена мечтае да стане майка, но понякога се появяват фактори, които изискват повече търпение и специална помощ, за да може тя да чуе звънливия детски смях.

Една история за добротата...

Нека ви разкажем история - или по-скоро приказка - за една сбъдната мечта. Героите в нашата история са две приятелки: 28-годишната Цветелина и Ива, на 37.

Цветелина е щастливо омъжена и има прекрасно дете на три годинки. Тя и нейната колежка Ива стават близки приятелки с течение на времето, което прекарват заедно около съвместната си работа.

Един ден на Ива споделя с Цвети огромната мъка, която я е налегнала. Тя и съпругът ѝ мечтаят да станат родители и се опитват отдавна да сбъднат мечтата си, но уви... След последните изследвания на Ива се оказва, че тя може да има успешна бременност

благодарение на дарителска яйцеклетка

Най-лесният път е чрез родствено даряване по права линия. За съжаление Ива няма сестра или братовчедка, която да ѝ помогне, което налага включването ѝ в програмата за даряване на яйцеклетки.

Възможността е налице, но времето минава...

И така един ден, трогната от неспирната мъка на Ива, Цвети решава да помогне, да подаде ръка на своята приятелка, да бъде нейният дарител. Това скрепява тяхното приятелство още повече, а Ива е изпълнена с благодарност и любов. 

Виж още: Изчерпан яйчников резерв - а сега накъде?

След като двете приятелки отиват в специализирана инвитро клиника, за да получат повече информация от координаторите на програмата по дарителство, става ясно, че Цвети не може да е дарител на яйцеклетки за Ива, тъй като

донорът трябва да е анонимен

Но решение има и на този проблем - Цвети ще стане донор на друга жена, която се нуждае от дарителска яйцеклетка, а на Ива лекарите ще предложат яйцеклетки от друг анонимен дарител.

Цвети не се отказва от решението си да помогне на Ива, но започват да се появяват много въпроси, които я вълнуват - дали яйчниците ще функционират нормално след процедурата, с какви хормонални средства ще протече стимулацията, как става взимането на яйцеклетките и още много други.

Отговорите на тези въпроси тя намира в компетентните и любезни координатори по дарителската програма, които ѝ обясняват, че процедурата не влияе върху заложения фертилен потенциал - на практика тя ще се раздели с толкова яйцеклетки,

колкото би загубила в рамките на два-три нормални менструални цикъла

На всеки донор, решил да дари яйцеклетки, се предписва съвременна неагресивна терапия с лекарства, съдържащи ниски хормонални нива.

Самата процедура по даряване на яйцеклетки не е операция, напълно безболезнена е, продължава около 15–20 минути и се извършва с краткотрайна венозна упойка.

Престоят в болницата е не повече от два-три часа, след което дарителят може да се върне към нормалния си ритъм на живот.

Тази приказка завършва с щастлив край. В момента Ива се радва на прекрасно здраво момиченце.

Дарител на яйцеклетки може да е всяка жена до 34-годишна възраст,

която има желание да помогне. Желателно е донорът да има поне едно здраво дете и да е стигнал сам до това решение.

По статистически данни двойките с репродуктивни проблеми, които имат нужда от дарителски яйцеклетки, са над 40 000.

Източник: Bulevard.bg