Ако сте любител на книгите, знаете, че няма таблет, който е способен да ви донесе същото усещане като разлистването на книга.

"Книгата е единственото място, където можете да наблюдавате крехка мисъл, без да я счупите или да срещнете експлозивна идея без страх, че ще избухне в лицето ви. Тя остава едно от малкото райски места, където човешкият ум може да получи едновременно провокация и уединение." - Едуард Морган

Без значение дали обичате исторически книги, популярна психология или фантастика, четенето си остава необикновено здравословен навик.

Виж още: За книгите с любов

За жалост, според проучване на HuffPost, в което са участвали 1000 души, почти 30% от тях не са чели книга в последната една година.

Никога не е късно да се върнете към книжните занимания, а най-добрата част от четенето в зряла възраст е, че не се налага да пишете съчинения разсъждения, да се подготвяте за дискусии и оценки - правите го просто защото ви е интересно и приятно.

От NaturalSociety.com ни дават пет много добри доказателства за ползата от книгите:

1. Подобряват социалните умения - скорошно проучване, публикувано в списание "Сайънс", изтъква предимствата на книгите - те подобряват умението ни да разчитаме чуждите мисли и чувства. Изследването доказва, че четенето на художествена литература ни прави по-чувствителни към останалите и ни дава възможността за отрицателно време да разберем някого само по лицето му.

2. Предпазва от Алцхаймер - преди няколко години учените доказаха, че при четящите хора има много по-малък риск от Алцхаймер в напреднала възраст. Редовното четене на книги и дори различните игри ни правят по-силни в борбата с дегенеративните заболявания на мозъка.

3. Без депресия и тревожност - някои книги имат невероятната способност да ни предпазят от депресия. Проучване, публикувано в PLOS One, показва удивителни подобрения при хора, които са страдали от невроза и тревожност - те са постигнали резултати в състоянието си, за разлика от онези, които са заложили на традиционните лечения.

4. Срещу стрес - редица проучвания на университета в Съсекс доказват, че четенето намалява нивата на стрес и е много по-ефективно и дългосрочно средство от слушането на музика, чаша чай или разходка.

Четенето не е само забавление, то е и полезно за вас! Удоволствието от художествената литература остава на все по-заден план в забързания ни и технологизиран живот. Погрижете се за емоционалното си здраве, за да сте по-пълноценни в общуването с другите и да сте в хармония със себе си!

"Дали човек чете или не чете - това веднага се забелязва. Между хората няма по-голяма разлика от тази." - Паскал Мерсие, из "Нощен влак за Лисабон"

Пролетният панаир на книгата в София тази година е от 3 до 8 юни, разположен на три етажа в НДК.