Скок и в броя на пациентите в необратимо състояние

С всяка година се наблюдава ръст в броя на заболелите от рак. Това обясни управителят в интервю за "Дарик" на Комплексния онкологичен център във Велико Търново д-р Мария Рачева. Тя посочи, че ако в миналото някои случаи са били рядкост, днес са ежедневие.

"Ракът на простата сега е с изключително голям дял. Лошото е, че се открива късно. Пациентите получават болки в кръста и гръбнака, след което отиват при невролог. Оказва се, че проблемът идва от разсейки в костите.", каза д-р Рачева.

Според статистиката, увеличават се случаите на рак на шийката на матката, като все по-млади жени са засегнати от него. Специалистите търсят причината в ранното започване на полов живот, както и в липсата на заинтересуваност от страна на пациентите. Все повече са и жените, които страдат от рак на яйчниците. Лекарката отбеляза, че са ежедневни случаите на злокачествени заболявания на дебелото черво.

По думите на д-р Рачева, проблемите в онкологията са много. "Хората се лутат в търсене на лечение. Те не знаят къде да отидат, оглеждат се за най- доброто, сякаш искат някой да ги излъже и да им каже, че диагнозата им не е вярна. Обръщат се към хора, които им предлагат уж природосъобразни продукти. Така ефективното лечение се забавя", каза управителят на Комплексния онкологичен център.

Виж още: Всеки втори случай на рак се улавя прекалено късно

Рачева обясни, че работи в онкологията от 35 години и никога не е виждала толкова пациенти в необратимо състояние. 

Според нея, управляващите трябва да осъзнаят, че за лечението на рака са нужни средства, защото това не е обикновена настинка, която се лекува с гаргара, запарване и чай. Необходими са пари за апаратура, лечение, обучение и квалификация на персонала, както и желание за работа.