Премиерът очаква нова номинация за образователен министър от Реформаторския блок

Премиерът Бойко Борисов разговаря с ръководството на Реформаторския блок и поиска оставката на министъра на образованието и науката Тодор Танев и неговия екип, съобщи правителствената пресслужба.

"Днес поисках оставката на министъра на образованието и науката Тодор Танев и неговия екип. Заради системно проявяващите се проблеми в министерството и сектора, смятам, че ресорът трябва да бъде поет от друг. 

Разговарях с колегите от Реформаторския блок и призовах до края на деня да ми предложат нов екип за министерството, който да продължи реформата. За мен, като министър-председател, е недопустимо да се правят промени в сферата на образованието, които преди това не са подложени на широко обществено обсъждане.

Благодаря на професор Танев и неговия екип за свършената до момента работа."

През последните дни името на министър Танев е част от постоянни скандали, свързани с промени в програмата по литература, както и с въвеждането на термин "съжителство", който да бъде използван в учебниците по история за описание на османското владичество. 

Според предишни социологически изследвания министър Танев като цяло се ползваше с най-нисък процент доверие от всичките си колеги.

Самият Танев коментира, че е бил целенасочено дискредитиран

"Свършихме си работата за тази година. За предложения на Министерството, които тепърва трябваше да се обсъждат, бяха започнати подписки и други акции. Това ми говори, че се търси дискедитиране", коментира министърът на образованието Тодор Танев оставката си.

Той заяви, че поема отговорността си, но се чувства много опетнен "през цялото време".  

"Вероятно пиарът ми беше слаб. Аз имам какво да правя в сферата на образованието. Благодаря на министър-председателя за благодарността му към екипа ми и към мен за добре сършена работа. Аз пък му благодаря за неговото добро отношение", заяви Танев.  

Започнали са промени в Закона за предучилищно и училищно образование. "Имаме ограничени възможности за много широко обсъждане", припомни Танев. 

Но всички закономерни обсъждания с регионални инспекторати, учителски комективи, комисии, също и със социалните ни партньори, са били направени, увери той и уточни, че от законова гледна точка нямат нарушения. 

Това е третата промяна в този кабинет на Бойко Борисов.